Rețete pentru masa de Crăciun

818
Rețete pentru masa de Crăciun - 11decsiteretetecraciun-1386780436.jpg
Cotlete de porc cu smântână

Ingrediente: 4 cotlete de porc, tăiate de 2 cm grosime, 30 g slănină afumată, 50 g ceapă, 100 ml vin alb, 100 ml smântână, lămâie, sare.

Mod de preparare: Slănina tăiată mărunt se prăjește într-o tigăiță, la foc mic, până când se rumenește puțin. Se ia de pe foc, adăugându-se ceapa rasă prin răzătoarea cu găuri mici. Se amestecă un minut (fără să se mai pună pe foc), adăugând repede un vârf de linguriță de boia dulce de ardei și amestecând de două-trei ori. Se stinge cu vinul și trei-patru linguri cu apă și se lasă să fiarbă cinci minute ca să se înmoaie ceapa, potrivindu-se gustul cu sare, zeama de lămâie și piper. Apoi, tigăița se ia de pe foc și sosul se amestecă imediat cu smântâna, care a fost bătută bine înainte. Nu se mai fierbe, păstrându-se pe un vas cu apă fierbinte. Cotletele, nebătute și nesărate, unse cu ulei, se prăjesc într-o tigaie care a fost înfierbântată înainte fără grăsime. Cotletele se prăjesc în tigaia fără grăsime, numai cu 20 de minute înainte de servire, câte zece minute pe fiecare parte, până când se rumenesc puțin. Cotletele se așază imediat pe platou, turnându-se sosul deasupra. Se servesc cu garnitură de orez, macaroane sau cu piure de cartofi și salate.

Cozonac moldovenesc

Ingrediente: 1 kg de făină, 10 gălbenușuri, 100 grame unt, 150 ml ulei, 400 grame zahă, 400 grame nuci, 2 lingurițe de rom, 200 grame de stafide, 1/2 litru de lapte, drojdie de bere, 5 linguri mari de cacao.

Mod de preparare: Se macină nucile prin mașină și se încălzește laptele. Într-o jumătate din cantitatea de lapte se adaugă tot zahărul și se lasă la răcit. Se amestecă patru linguri de făină cu cealaltă cantitate de lapte. Se freacă o lingură de zahăr cu o bucată de drojdie de bere (cât încape într-o lingură) și se pune peste amestecul de făină cu lapte. Se amestecă și se lasă la dospit. Peste gălbenușuri se pune sare, apoi se pun gălbenușurile peste făină, se adaugă coca crescută și se frământă. Se pune laptele cald peste făină, se amestecă ouăle în aluat și se frământă cam un sfert de oră, apoi se adaugă ulei și unt. Se frământă timp de o oră aluatul (sau până când începe să facă… bășici), apoi se amestecă nucile măcinate cu cacao și cu stafide. Se toarnă peste amestecul de nuci și cele două lingurițe de rom, apoi se întinde amestecul pe foaia de aluat. Se rulează foaia de aluat prinzând înăuntru umplutura. Se lasă o oră la căldură, pe marginea aragazului. Se unge cu ou, apoi se pune tava la cuptor pentru 45 de minute.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 12 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Idei de cadouri pentru bărbați
Joi, 12 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Joi, 12 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : "Liberele"  cu ocazia Crăciunului
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Rețete pentru masa de Crăciun
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum alegeți cadoul potrivit de Crăciun
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Calendar
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum scazi febra copilului
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Ce nu i se poate refuza unui angajat
Miercuri, 11 Decembrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum se obține pașaportul electronic
Pagina a fost generata in 4.6059 secunde