Sărbătoarea de Rusalii în legislația muncii

738
"Se tot vorbește că de Rusalii, toată lumea are liber de la muncă. Nouă ne-a spus șeful să nu ne facem planuri, că o să muncim. Când l-am întrebat dacă o să avem liber în alte zile, s-a făcut că nu ne aude. Rugăminte: obligă legea să se compenseze în vreun fel liberele astea?" (Victoria Nistor).

v v v

Stimată doamnă Nistor, într-adevăr, la nivelul legislației, expertul în probleme de muncă, Manuela Marcu, ne-a confirmat că prima și a doua zi a Rusaliilor se numără printre sărbătorile legale de care salariații ar trebui să se bucure în fiecare an.

Sunt și excepții

Cu toate astea, de aceste zile libere nu pot beneficia angajații care își desfășoară activitatea în unități unde producția nu poate fi întreruptă. Chiar dacă sunt obligați să muncească în zilele de sărbătoare legale, totuși, urmează să se compenseze cu timp liber plătit salariații în cauză sau cu un spor de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate într-un program normal de lucru. Mai mult decât atât, legea prevede ca această compensare să se acorde în următoarele 60 de zile.

În acest an, Rusaliile vor fi sărbătorite în zilele de trei și patru iunie. Așadar, indiferent de voința angajatorilor, aceste zile vor fi considerate sărbători legale, în care majoritatea salariaților nu vor munci, iar cei care vor lucra, vor beneficia de timp liber sau spor la salariu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3341 secunde