Medicul de gardă
Se pot strica dinții din cauza regimului alimentar?
155
Articole de la același autor
Cum te califici în meseria de asistent maternal și ce salariu primești
16 Octombrie 2013
Cui i se cuvine pensie anticipată parțială fără penalizare
08 Noiembrie 2013
Cât de "inatacabil" este contractul de vânzare-cumpărare
11 Octombrie 2013
Pot rudele să anuleze testamentul soților fără copii?
19 Octombrie 2013
Cum ajunge o butelie de aragaz să ne explodeze în față
08 Octombrie 2013
"Eu am niște probleme de sănătate și trebuie să mănânc în fiecare zi citrice. Mă spăl pe dinți dimineața și seara și, cu toate astea, am observat că după ce mănânc o portocală, de exemplu, mă ustură gingia. În plus, dinții nu mai sunt așa de lucioși ca înainte. Mama mi-a spus să renunț la citrice, pentru că au prea mult acid și o să mi se strice toți dinții. Chiar așa, se pot strica dinții din cauza regimului alimentar? Vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri, Liana".
v v v
Că între alimentele consumate și calitatea danturii există o strânsă legătură ne-a confirmat-o și medicul stomatolog Loredana Stănică. Explicația este următoarea: atunci când dintele intră în contact cu mâncarea sau cu orice substanță de natură acidă, smalțul se înmoaie pentru scurt timp, își pierde din minerale, iar toate acestea nu fac altceva decât ca, în timp, dintele să se erodeze. În covârșitoarea majoritate a cazurilor, un dinte erodat acumu-lează o serie de goluri pe suprafața dentară și are o margine zimțată. Or, în aceste condiții, dentina (mai închisă la culoare) este drastic expusă din cauza acizilor conținuți de diverse alimente, fructe etc.
Smalțul nu poate fi recuperat
În concluzie, pierderea ireversibilă a smalțului dentar, care se numește, în termeni de specialitate, eroziunea dinților, are drept cauze principale atacurile acide, nebacteriene asupra danturii. Așa stând lucrurile, stomatologul vă recomandă ca în situațiile când observați astfel de semne, să vă prezentați cât mai repede posibil la un stomatolog. Nu de alta, dar tratarea problemelor dentare înainte de complicarea situației va fi posibilă cu costuri mai mici. Dacă însă ele sunt ignorate, costurile cu tratamentul vor fi apreciabile.
v v v
Că între alimentele consumate și calitatea danturii există o strânsă legătură ne-a confirmat-o și medicul stomatolog Loredana Stănică. Explicația este următoarea: atunci când dintele intră în contact cu mâncarea sau cu orice substanță de natură acidă, smalțul se înmoaie pentru scurt timp, își pierde din minerale, iar toate acestea nu fac altceva decât ca, în timp, dintele să se erodeze. În covârșitoarea majoritate a cazurilor, un dinte erodat acumu-lează o serie de goluri pe suprafața dentară și are o margine zimțată. Or, în aceste condiții, dentina (mai închisă la culoare) este drastic expusă din cauza acizilor conținuți de diverse alimente, fructe etc.
Smalțul nu poate fi recuperat
În concluzie, pierderea ireversibilă a smalțului dentar, care se numește, în termeni de specialitate, eroziunea dinților, are drept cauze principale atacurile acide, nebacteriene asupra danturii. Așa stând lucrurile, stomatologul vă recomandă ca în situațiile când observați astfel de semne, să vă prezentați cât mai repede posibil la un stomatolog. Nu de alta, dar tratarea problemelor dentare înainte de complicarea situației va fi posibilă cu costuri mai mici. Dacă însă ele sunt ignorate, costurile cu tratamentul vor fi apreciabile.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Vineri, 18 Octombrie 2013
Joi, 28 Noiembrie 2013
Luni, 25 Noiembrie 2013
Joi, 14 Noiembrie 2013
Marţi, 22 Octombrie 2013
Marţi, 22 Octombrie 2013
Sâmbătă, 19 Octombrie 2013