Sedentarismul și fumatul, tot un… drac?

221
Sedentarismul și fumatul, tot un… drac? - mansittingonbedsmokingacigarette-1342710646.jpg
Lipsa de activitate fizică poate avea aceleași efecte catastrofale asupra sănătății ca și fumatul, cel puțin asta demonstrează cel mai recent studiu în domeniu. Cercetarea, publicată în "The Lancet", jurnalul de medicină generală, oncologie, neurologie și boli infecțioase, estimează că din anul 2008 și până acum, circa 5,3 milioane de oameni au murit din cauza lipsei de mișcare. În comparație, oamenii de știință au descoperit că țigările au provocat decesul a cinci milioane de oameni în acest interval.

"Sedentarismul are un impact negativ major asupra sănătății la nivel mondial. De fapt, impactul este comparabil cu cel provocat de țigări", a menționat cercetătorul I-Min Lee, epidemiolog la coala de Sănătate Publică, Universitatea Harvard, Boston, SUA.

James Levine, specialist la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, a completat: "Cunoaștem faptul că în momentul în care cineva se ridică de pe scaun, se îmbunătățește controlul asupra nivelului de zahăr din sânge și se reglează colesterolul și nivelul trigliceridelor, iar aceste lucruri sunt foarte importante".

Studiul a mai oferit câteva statistici legate de decesele la care a contribuit lipsa de activitate. Astfel, din 2008, aproximativ șase la sută din decesele cauzate de bolile de inimă, șapte la sută de diabetul de tip II și în jur de 10% de decese provocate de cancer de colon și de sân au avut legătură cu lipsa de activitate fizică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 20 Iulie 2012
Stire din Cetățenești : Poșta redacției
Pagina a fost generata in 1.501 secunde