Sfeștania, numai în zilele de post?

478
"Sunt o persoană sinceră, credincioasă, dar recunosc că nu dau pe dinafară, iar pentru mine credința adevărată nu înseamnă neapărat să mergi toată ziua la biserică. Părinții mei, în schimb, au alte păreri… M-am mutat de doi ani într-un apartament nou și mă obligă pur și simplu să fac sfeștanie în fiecare post și să invit tot neamul. Acum, iar s-au pus pe capul meu, să fac sfeștanie că suntem în cel mai mare post și o să ne poarte noroc. I-am spus că o să chem preotul când o să pot și nu mai invit pe nimeni. Totuși, mă obsedează ideea cu sfeștania, trebuie făcută numai în zilele de post și care e rolul ei de fapt?" (M. C.)

v v v

După cum ne-a explicat Vasile Vasile, preot paroh la Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva, din Năvodari, sfeștania reprezintă slujba de sfințire a apei, care se poate face atât în casele oamenilor, cât și în biserică sau în alte locuri. Este un vechi ritual, de la care nu trebuie să lipsească un vas cu apă curată, un mănunchi de busuioc cu care preotul să stropească prin casă, trei lumânări așezate într-un vas, tămâier cu jar sau cărbune special, tămâie, un pomelnic cu cei ai casei, un prosop cu care să se șteargă preotul pe mâini. În plus, cu agheasma rămasă de la această tradițională ceremonie, proprietarii vor mai stropi prin casă (și prin curte, dacă au) și vor gusta din ea dimineața, pe nemâncate.

Fără petreceri

Cât privește pasiunea unora de a invita cât mai multe persoane la acest ritual, iar după finalizarea slujbei, să organizeze adevărate petreceri, cu mâncare și băutură din belșug, preotul paroh apre-ciază că la acest moment trebuie să participe membrii familiei și în niciun caz nu se recomandă petreceri cu invitați.

În legătură cu zilele din an recomandate pentru ritualul sfeștaniei, într-adevăr, sunt de preferat cele de post, dar dacă nu se poate astfel, puteți stabili cu preotul momentul pentru o asemenea slujbă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Postul Crăciunului - credință sau lux?
Pagina a fost generata in 0.2906 secunde