"Sunt proprietar și repar când vreau eu!"

6607
Există persoane care, deși locuiesc la bloc, nu acceptă sub nici o formă ideea că trebuie să respecte regulile comunității din care fac parte. Și cum se știe bine că vecinii nu pot fi aleși, ar trebui să înțelegem că dreptul nostru se termină acolo unde începe dreptul celorlalți.

Din păcate, prevalându-se de statutul de proprietari, unii locatari alimentează tot felul de conflicte, fără să le pese că indiferența lor produce daune altora.

"Până în noiembrie 2007, am locuit la curte, în Slobozia. Atunci, fiica mea a plecat să muncească în Italia și eu m-am mutat în apartamentul ei ca să am grijă de copii, că sunt micuți. Am avut o grămadă de vecini la Slobozia, dar nu m-am certat niciodată cu nimeni. Dar nu ca să mă laud cât de bine m-am împăcat eu cu foștii vecini vreau să scrieți în ziarul dumneavoastră! Nu, eu vă rog să scrieți cât de rău mă am cu noii vecini, mai exact cu unul dintre ei, care este și cel mai tânăr de pe scară. Vecinii au numai vorbe bune despre el, dar se vede treaba că n-au avut de-a face cu el. Poate că nici eu nu aveam dacă nu-mi curgea apă într-una din băi. El știe că fiică-mea și ginerele meu sunt plecați și nu vrea să repare. I-am spus că plătește fata lucrarea, dar nu le dă voie la meșteri să intre în apartament, să vadă unde-i hiba. Ghinionul meu e că locuiesc la parter și nu mai sunt și alți vecini în situația mea. Săptămâna trecută eram nervoasă și l-am jignit, recunosc, că prea își bate joc de situația mea, iar el mi-a întors spatele și mi-a spus chiar așa: «Sunt proprietar și repar când vreau eu! Poate să și cadă casa peste el, nu-i problema mea!» N-oi fi știind eu care sunt regulile la bloc, dar chiar așa, omul ăsta are dreptul să mă chinuie în continuare? Am ajuns să ne fie frică de el și mie, și copiilor, iar administratorul spune că nu poate să intre cu forța în apartamentul lui!" – Marilena T., 59 ani.

"Viața noastră, un scandal permanent!"
La nivelul asociațiilor de pro-prietari, de regulă, neînțelegerile se acutizează în primul rând din cauză că nu toți locatarii își cunosc drepturile și obligațiile. Mai mult, Marcel Dragu, președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, a precizat că deși face toate eforturile pentru a ține legătura cu asociațiile arondate uniunii, de multe ori, mesajele sale nu ajung la urechile locatarilor. De aceea, atrage atenția tuturor celor care se află în situații similare celei relatate de cititoarea noastră că trebuie să facă un minim efort pentru a cunoaște care le sunt drepturile, dar și obligațiile: "Aceste drepturi sunt consemnate în Legea nr. 230/2007, HG 1588/2007, dar și în statutul asociației și în acordul de asociere. Totul este ca oamenii să le ceară de la administratorii de imobil în copii xerox, să-și facă un dosar cu ele, la care să adauge pe parcurs și alte acte care privesc apartamentul și blocul în care locuiesc".
Printre altele, Legea nr. 230/2007 îl obligă pe proprietarul unui apartament să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială. Nici un proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală al celorlalți proprietari din condominiu.
Dacă proprietarul unui apartament ori spațiu sau oricare altă persoană care acționează în numele său provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau unui alt apartament ori spațiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană au obligația să repare stricăciunile ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparații.
În cazurile în care unul dintre proprietari sau chiriași împiedică, cu bună-știință și sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalți proprietari ori chiriași, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanței să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum și plata daunelor. De asemenea, cu un preaviz de cinci zile, proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul său al unui delegat al asociației, atunci când trebuie să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună. Legea spune că în cazurile de urgență, accesul se poate face și fără preaviz.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.257 secunde