Deși nu-i auzim lamentându-se de greutățile crizei

Surdo-muții sunt printre noi și au nevoie de ajutor

2080
1
Asociația Surzilor - filiala Constanța, numără 1850 de membri. Din cauză că zona Dobrogei, comparativ cu alte regiuni ale țării, are cele mai puține persoane cu deficiențe de auz, nu există nici o școală specială pentru ei pe această rază teritorială. Din păcate, criza nu-i ocolește nici pe cei cu nevoi speciale, mai ales că în raporturile cu autoritățile ei sunt complet depășiți în absența unui interpret autorizat în limbajul mimico-gestual.
Marcela Vlad, inspector în cadrul Asociației Surzilor Constanța, ne-a spus că este singura persoană calificată ca interpret în limbajul mimico-gestual de pe raza județelor Constanța și Tulcea. Cel puțin în momentul de față, în Constanța nu există solicitări pentru urmarea unor cursuri de învățare a unui asemenea limbaj, dar chiar dacă ar fi, cei interesați nu ar avea altă posibilitate decât să se deplaseze la București.
"Noi, asociația constănțeană, nu avem cum să facem aceste cursuri pentru că nu suntem autorizați, ci doar calificați, ceea ce nu este suficient" – a precizat Marcela Vlad, care îi informează pe cei interesați de însușirea limbajului mimico-gestual că se pot adresa Asociației Naționale a Surzilor (președinte – Mihai Grecu, secretar general - Lucian Bădescu). Sediul asociației este pe strada Italiană nr. 3, sector 2, București, iar mijloacele de contact sunt telefon 0213113061 sau e-mail - [email protected].

Asociația face tot ce poate
Ca organizație nonprofit, apolitică, cu caracter social-umanitar de utilitate publică, Asociația Surzilor - filiala Constanța apără și promovează interesele sociale, cultural-educative și profesionale ale persoanelor cu deficiențe de auz, pentru integrarea lor în societate și egalizarea șanselor.
Având o bună colaborare cu Direcția de Asistență Socială Constanța, Marcela Vlad ne-a explicat că face tot ce este omenește posibil pentru a se implica în viața constănțenilor cu dificultăți de auz: "Îi orientăm spre grădinițe speciale, îi sprijinim în tot ceea ce presupune orientarea școlară, evaluarea medicală, iar prin protocolul pe care îl avem cu Direcția, le acordăm acele legitimații de transport urban gratuit etc.".

Șomajul nu iartă
M.V. și-a exprimat tristețea că, pe de o parte, asociația are probleme cu angajarea persoanelor cu deficiențe de auz, iar pe de altă parte, "ce am reușit să angajăm anii trecuți, acum, cu criza asta, le facem dosarele de șomaj".
Un licăr de speranță pentru noul sezon estival ar fi pentru persoanele surde care au avut șansa de a se califica, anul trecut, printr-un proiect PHARE, în meseria de lucrător comercial, ele urmând să lucreze în această vară ca persoane fizice autorizate. "Am mai organizat cursuri de îngrijitori bolnavi la domiciliu. Cu toate că am făcut public acest lucru și în presă, și la televiziune, nu prea vin solicitări pentru ei, din păcate. Dar probleme mari cu angajarea au și persoanele fără handicap, pe criza asta!" – a completat M. V.

Viitorul le surâde
Un calculator creat recent la Universitatea East Anglia din Marea Britanie poate citi pe buzele utilizatorului, indiferent de limba vorbită. Descoperirea ar permite crearea unui sistem automat care citește pe buzele oamenilor și transpune totul într-un text, care ar putea să fie folosit de oamenii cu deficiențe de auz.
Până atunci, însă, cei cu acest handicap au nevoie să nu se simtă izolați de restul comunității. Chiar dacă dispun de școli speciale și programe teoretice de integrare bune, un zâmbet și mai multă atenție din partea celor fără astfel de probleme i-ar putea ajuta să-și depășească mai ușor handicapul.

Comentează știrea

ecaterina.pistol
5 august 2012
necazul persoanelor fara auz

e foarte greu sa fii surd.la30ani in urma unui tratament gresit cu streptomicina am inceput sa am pierderi de auz acum am 53 ani sis surda complet privesc la om si nustiu cemi zice.numi pot cumpara o proteza auditiva fincai foarte scumpa .pensia mea de350ron numi piermite so achit in3 rate asa cum cere la audio nova.nimeni nu se gandeste ca persoanele fara auz sant respinse de societate si au multa nevoie de sprijin. nimeni nu accepta o persoana fara auz nici ca menajera.e fte fte greu.eu am avut noroc cam avut serviciu de cand auzeam dar cand miam pierdut auzul am fost prima pe care a dato afara .acum ma descurc cum pot dar e greu fara o proteza buna.sa aud cel putin zgomotele.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8925 secunde