Transcrierea actelor de stare civilă întocmite în străinătate

506
Transcrierea actelor de stare civilă întocmite în străinătate - 20aprtranscriereactestarecivila-1334932419.jpg

Articole de la același autor

"Aș vrea să știu dacă un certificat de naștere și unul de căsătorie întocmite în afara țării se pot transcrie în România, pe bază de procură?" (Violeta Anastase).

v v v

Actele de stare civilă ale cetățenilor români (certificat de naștere, certificat de căsătorie sau certificat de deces) întocmite în străinătate au putere doveditoare în România numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române, ne-a explicat Rodica Crăciun, șefa Serviciului de Stare Civilă.

Astfel, pentru simplificarea procedurilor, cetățenii români aflați în străinătate pot solicita înscrierea în registrele de stare civilă române de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autoritățile străine, care îi privesc, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul în care aceștia se află.

Procedura

Transcrierea actelor poate fi realizată personal, de către persoanele interesate, cu ocazia deplasării în România, sau prin intermediul unui mandatar, prin procură. În aceste situații, cererea de transcriere a nașterilor se depune la Primăria din România unde are domiciliul părintele român, iar transcrierea căsătoriilor se solicită primăriei localității în raza căreia are domiciliul cetățeanul român. Cetățenii români cu domi-ciliul în străinătate depun cererea de transcriere a nașterii sau căsătoriei la primăria ultimului domiciliu din România sau la Primăria Sectoru-lui I București, dacă nu au avut domiciliul în țară. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 22 Martie 2012
Stire din Monden : Pepe se însoară după Paște
Pagina a fost generata in 0.7001 secunde