X

Vrei să-ți împrumuți fratele cu bani? Ce nu trebuie să faci, ca să nu înfunzi pușcăria!

3049
3
Vrei să-ți împrumuți fratele cu bani? Ce nu trebuie să faci, ca să nu înfunzi pușcăria! - 12decfondvreisaimprumuti2-1386866535.jpg

Articole de la același autor

Din cauză că nu fac față condițiilor tot mai drastice impuse de bănci pentru acordarea de credite, oamenii se văd nevoiți să se reîntoarcă la tradiționalul împrumut de la rude sau prieteni. Din păcate, greu te mai împrumută până și un frate în ziua de azi. Aflați de ce!

Tot tradițional este ca, mai ales atunci când la mijloc sunt bani mai mulți, persoana care își împrumută aproapele aflat la ananghie "să nu iasă în pierdere". Or, cine s-a mai împrumutat de-a lungul vieții știe că singura cale de a nu fluiera a pagubă în momentul restituirii împrumutului a fost așa-zisa ac-tualizare cu rata inflației. Mai exact, cele două părți stabileau, la mica înțelegere, toate aspectele referitoare la termenul și condițiile de restituire. Mai pe românește, se negocia o dobândă rezonabilă, astfel încât fiecare parte să se declare cât de cât mulțumită. Din păcate, tradiționala actualizare cu rata inflației a dat apă la moară cămătarilor, care, profitând de vidul legislativ, și-au arătat disponibilita-tea de a împrumuta în stânga și-n dreapta, însă cu dobânzi exorbitante. Cine nu-și amintește de perioada de boom cămătăresc, care a provocat atâtea drame printre români, rămași fără agoniseala de-o viață din cauză că n-au reușit să facă față dobânzilor uriașe cerute de acești oameni cruzi, "fără mamă, fără tată"? Sau, și mai rău, hăituiți de cămătari, mulți au recurs la gesturi extreme, preferând să încheie conturile cu viața.

Amendament la Legea Cămătăriei

Pentru a stăvili avalanșa de consecințe catastrofale, de multe ori tragice, provocate de ostilitatea cămătarilor, în sfârșit, avem legis-lație care consideră cămătăria drept infracțiune, aspru sancționată de lege. Însă, în aceste condiții, când se pune problema unui împrumut bănesc, și nu neapărat foarte consistent, oamenii bat în retragere, întrucât se tem că, având pretenția la dobândă, pot fi considerați cămătari, ceea ce-i poate trimite după gratii: "Nu știu cum se dau legile astea la noi, ca să cazi din lac în puț! Ani de zile și-au făcut cămătarii jocul, și nu-i deranja nimeni, iar în ziua de azi, n-ai curaj să-ți împrumuți nici măcar un frate. Eu am nevoie de 10.000 de euro, fratele meu e dispus să mă împrumute, i-am propus și o dobândă, am fost la notar. Omul ne-a spus că ne face contractul, dar nu avem voie să trecem nicio dobândă, în afară de suma împrumutată, altfel e considerată cămătărie. Eu cred că trebuie să se dea un amendament la legea asta, să se permită măcar împrumuturi strict în familie, cu dobândă cât rata inflației. Cum să pui cămătăria pe picior de egalitate cu un împrumut onest? Cei care au făcut legea, oare, nu știu că dobân-da cerută de cămătari era astronomică? Așa cum înainte să se dea legea cămătăriei puteai să faci contract de împrumut cu dobândă la notar, și acum ar trebui să se facă, dar strict cu dobânda care să acopere rata inflației. Ca să nu se spună că se îmbogățește cineva! Frate, frate, dar nu e corect să ieși în pierdere. Băncile nu te împrumută, frații se codesc, oameni suntem, mai avem nevoie să ne împrumutăm! Chiar așa, ne pierdem complet omenia? Altfel, pentru ei, politicienii știu să-și facă o grămadă de legi omenoase!" - este de părere I. Banu, care îi roagă, pe această cale, pe senatorii și deputații constănțeni să inițieze un amendament la Legea Cămătăriei, în sensul celor sugerate de el, mai ales că în asentimentul lui sunt multe alte persoane.

Hotarul dintre camătă și împrumut

Într-adevăr, în Legea Cămătăriei, se precizează clar că persoana care dă împrumuturi bănești în schimbul unei camete se numește cămătar. Or, potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, camăta nu este altceva decât dobânda pe care o cere persoana care dă cuiva bani cu împrumut. De asemenea, Legea Cămătăriei prevede și pedepse cu închisoarea pentru astfel de infracțiuni, de la șase luni, la cinci ani. În plus, banii obținuți din activitatea de cămătărie vor fi confiscați. Așadar, și împrumuturile între membrii familiei, pentru care se cere dobândă, se încadrează tot la cămătărie. Totuși, dacă se face un contract de împrumut la notar, e bine de știut că acesta este investit cu titlu executoriu, ceea ce înseamnă că împrumutul nerestituit poate fi recuperat cu ajutorul unui executor judecătoresc, evident, fără dobândă.

Rămâne de văzut dacă sugestia cititorului nostru privind legiferarea împrumuturilor cu dobândă minimă va trezi, cel puțin, interesul aleșilor constănțeni.

Comentează știrea

Se poate
13 decembrie 2013
Nu-i greu

Este f simplu - la notar se trece direct suma imprumutata plus dobanda aferenta, adica daca imprumut fratele cu 10000E pt doi ani si vreau 10% dobanda fac de la inceput acte ca l-am imprumutat cu 11000E returnabili in 2 ani!

admirator
13 decembrie 2013
am prevenit ca asa se va intimpla

in practica; revedeti comenturile cand ati publicat legea camatariei; pentru ca la noi, este definita gresit infractiunea. Nu sa dai bani cu camata este condamnabil! Si bancile o fac. Este condamnabila lipsa unui contract ferm, lipsa unui control bilateral al dobanzii (camatarul schimba dobanda cum are el chef) si reuperarea sumei prin santaj si violenta. Nu in ultimul rand, e vorba de faptul ca un camatar nu plateste impozit la stat, pe venitul rezultat din camata. Nu e nevoie de un amanedament la lege. Toata legea trebuie rediscutata si schimbata. Daca faci cum zice "Se poate" (comentatorul 1) ramii la cheremul celui imprumutat. Poate declara la Politie ca i-ai dat bani cu camata si-l presezi sa-i returnezi o suma de 10 ori mai mare. Sau 100... Cine poate infirma o astfel de acuzatie? Tu ii dai 10.000E cu dabonda 10% sau fara dobinda, mentionaind doar devalorizarea. Apoi, cand sa dea banii inapoi, el te reclama la politie ca l-ai fortat sa declare asta la notar, dar ca in fapt i-ai dat doar 100 E. Restul e camata... Cei care dau bani imprumut risca sa piarda si banii , sa faca si parnaie. Legea trebuie total schimbata si redefinita infractiunea de camata. Ca si infractiunea de santaj. (Daca utilizezi forta impotriva cuiva, pentru a cere bani sau alte favoruri, esti pedepsit pentru santaj?!!! Santajul se refera la publicarea unor informatii private despre cel santajat, daca nu indeplineste anumite cereri ale santajistului. Ceea ce e definit la noi in C.p. drept santaj e talharie, viol etc...) Daca C.p. e facut de "doctori" in drept, plagiatori... e clar!

Therese Poulain
12 ianuarie 2023
Oferta de împrumut

Societatea financiară s-a specializat în toate domeniile. Vă punem la dispoziție oferte pentru toate nevoile dvs. de finanțare cu un împrumut personal și investim în proiectele dvs. majore. și investiți în proiectele dumneavoastră majore. Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele. Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto. Vă ajutăm să vă finanțați proiectele, cum ar fi construcția casei, a biroului, a afacerii sau a unui proiect care necesită finanțare externă. Persoanele aflate în nevoie ne pot contacta pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumiți : Email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6875 secunde