Asaltul baronilor

985
Baronii din PSD vor cu orice preț la guvernare. În frunte cu Mazăre, Constantinescu, Oprișan și Mitrea, dau asalt după asalt în biroul lui Geoană pentru a-l determina să renunțe la pretențiile sale de a fi musai premier și să bage partidul, sub orice formulă de guvernare, la masa puterii. De la discuții amiabile și până la amenințări cu îngro-păciunea și prăbușirea din fruntea PSD, baronii împuterniciți din Vrancea, Constanța sau Bacău îl presează pe Mircea Geoană să joace după cum vor ei.
Au interese mărețe, au dosare penale nenumărate, mai au încă atâtea fonduri de fur… atras, încât ar fi păcat să piardă trenul puterii.
Presa centrală, mai aproape de evenimentele politice care se desfășoară la București, vorbește pe larg, de câteva zile, de grupul de presiune creat de Mitrea - Mazăre - Oprișan în jurul conducerii centrale a PSD. Practic, nimic nu se mai negociază, nimic nu se mai decide în interior, nicio discuție cu alte partide nu se face fără ca vreunul din cei trei, dacă nu toți, să fie în coasta președintelui Geoană. Se vorbește chiar de o ruptură în partid între cele două tabere create. Cea din jurul liderului și din care mai fac parte alți pesediști importanți, precum Cristian Diaconescu, Adrian Năstase, Ilie Sârbu, Gabriel Oprea, chiar și Ion Iliescu, și cea a baronilor lui Mitrea, căreia i se mai adaugă Liviu Dragnea, Dan Nica și alți lideri de județe.
Se pare că lui Hrebenciuc i-a revenit, și de această dată, rolul de mediator, nu numai în relația cu alte partide, ci chiar și între grupările din partid. Primii nu vor să accepte o guvernare în orice condiții, ci doar una care să reflecte votul popular din 30 noiembrie, în timp ce ceilalți vor să facă și pe dracu-n patru numai să ajungă la putere. Dacă altă dată erau cel puțin pe poziții diferite, Năstase și Iliescu i-au luat apărarea lui Geoană. Primul l-a acuzat pe Mitrea că a adus "grupuri de presiune, ca la sindicat" și că încearcă "să-l linșeze pe Geoană", în timp ce Ion Iliescu a solicitat expres ca din grupul care a participat la discuții cu președintele Băsescu să nu facă parte Nicușor Constantinescu și Oprișan și a cerut liderilor județeni să facă un pas înapoi.
Până una alta, cei care se mențin puternic pe poziție par să fie baronii. Și vineri la consultările cu Băsescu, și ieri la negocierile cu PD-L și PNL, Mazăre, Oprișan și Mitrea au fost prezenți și i-au monitorizat cu atenție mișcările și declarațiile lui Geoană. Este clar că sunt ahtiați să ajungă în Guvern și că, în niciun caz, nu mai vor încă patru ani în opoziție. Însă, cea mai mare problemă pentru Mazăre sunt dosarele penale de la DNA, după cum a recunoscut chiar el aseară, într-o intervenție televizată. Acesta este punctul sensibil și impulsul care îl împinge cu orice preț spre guvernare. În rest, pe lângă DNA, liderul PSD Constanța vrea să își pună fratele ministru, vrea să controleze plajele, așa că are destule interese să își dorească să fie de partea puterii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7195 secunde