Concurs Boii, carul și primarul- tablou electoral -

684

Articole de la același autor

România, încotro?
26 Ianuarie 2008
Mârlanul și fătălăul
08 Februarie 2008
Ce-i, Dorele, vrei la mare?
31 Ianuarie 2008
Mironaca
25 Februarie 2008
Țara de poveste
23 Ianuarie 2008
Marii maeștri politici constănțeni au reușit, în sfârșit, să picteze tabloul electoral, reprezentând cursa pentru fotoliul de edil șef al vechii urbe tomitane. Din această mare operă politică, votanții își vor alege personajele preferate, în funcție de culoare, chip sau calitatea vopselurilor.
Radu Mazăre, Dorel Onaca și Victor Manea sunt personajele ale căror înfățișări domină peisajul, recunoscuți de iubitorii genului din opere mai vechi, cele mai multe reprezentând portrete sau natură moartă din administrația publică sau Parlamentul României.
În prim plan se află actualul edil, social-democratul Radu Mazăre. El se vrea primar și pentru al treilea mandat, însă, spre deosebire de 2004, studiile sociologice nu îl mai indică drept câștigător încă din primul tur. Din propriile sondaje, comandate de PSD luna aceasta, intenția de vot pentru Mazăre ar fi undeva aproape de 40 de procente. Îngrijorat de scăderea în popularitate, accentuată și mai mult după campania de deszăpezire eșuată de la începutul anului, actualul primar încearcă să mai atenueze peisajul sumbru prin culori calde, însuflețite cu programe populiste, cu vădită tentă electorală, cumpărate din banii publici.
În siajul lui Mazăre, se arată scafandrul milionar în euro, Dorel Onaca. Este pictat în toate culorile existente în larga paletă politică românească. I-a rămas albastrul de la fostul PDSR (actual PSD) și de la PC-ul lui Voiculescu, la chip e alb ca fularul lui Vadim, doar cu PRM a intrat în Parlament. Acum e îmbrăcat în portocaliul PD-L-ului.
Pedeliștii s-au gândit ei bine, după ce au executat și un sondaj de opinie în municipiul Constanța, că senatorul Onaca ar fi un candidat eficient, lăsându-l pe dinafară pe Laurențiu Mironescu. Foștii democrați nu vor să sufle, însă, nicio vorbă despre procentele sau notorietatea care reies din studiul sociologic. Cert este că, indiferent de credibilitate sau intenție de vot, Onaca este campion la capitolul migrație politică. În cele trei legislaturi pe care le-a prins în Parlamentul României, el a trecut pe la PDSR, PRM, PC, iar acum este om de bază la PD-L.
Cel de-al treilea personaj poartă semnătura pensulei liberalilor lui Hașotti. Consilierul județean Victor Manea a fost plasat de partid încă de la începutul anului drept omul care se va duela cu Mazăre în turul doi de scrutin. Lipsit de râcâielile din interiorul partidului, așa cum s-a întâmplat la PD-L până mai acum câteva zile, Manea și-a văzut liniștit de campania lui de promovare, a susținut conferințe de presă, a făcut concursuri pentru tineri, toate în numele creșterii notorietății.
În fundalul tabloului, se arată și alte chipuri de candidați, fără prea mare vizibilitate la publicul amator. PNG l-ar vrea primar pe Cătălin Dancu, avocatul care, după ce a eșuat în competiția pentru euro-parlamentare, își încearcă șansa și la Primăria Constanța. Și-a mai anunțat prezența și Florentin Chiforeanu din partea Partidului Ecologist, însă o asemenea variantă în fruntea urbei este greu și de imaginat, d-apăi de realizat.
PRM Constanța încă nu și-a găsit alesul, însă din văgăuna în care se află artiștii lui Comănici va fi foarte greu pentru vreun candidat să se ridice.
După cum vedeți, tabloul ni se înfățișează în nenumărate culori, tonuri sau nuanțe. Fiecare va vedea și va aprecia după gusturi sau pricepere. Însă foarte mult contează calitatea vopselurilor din care este clădit personajul. Unii sunt doar spoiți, alții au bronzuri exotice, o parte din ei, pur și simplu, umblă cu cioara vopsită. Cu ștampila, îi puteți dezbrăca de culoare, pentru ca în final să rămână în fruntea urbei un om care merită să îi conducă pe constănțeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7643 secunde