Cârdășie de criză

513
Dreapta și-a dat mâna cu stânga și, sub privirea întrucâtva resemnată a lui Băsescu, s-a strâns o horă mare, majoritară, din care se mai aud, din vreme în vreme, strigături (cu "beregăți") ce nu cadrează cu pretențiile de mari specialiști și sublime elite ale celor care au pritocit principiile acestei alianțe.
Criza este pretext destul de bun pentru a uni stânga cu dreapta, pentru a abjura de la TOATE promisiunile electorale, pentru a descoperi cu uimire inocentă golul din bugetul sau "visteria țării", pentru a privi ca nesemnificative dosarele penale sau colaborările cu Securitatea, poate chiar pentru a regândi orânduirea democratică la fel ca în vreme de război, pentru a clama o austeritate față de care ar trebui cu toții să ne sacrificăm pentru moment.
Doar că eu nu cred în promisiunile de a tăia indemnizațiile membrilor din consiliile de administrație (pot să pun pariu ori că nu se va întâmpla așa
ceva, ori că se vor găsi soluții pentru ca nesătuii să-și primească banii prin alte mecanisme), nu cred în desființarea primelor pentru bugetari (poate doar pentru amărâții de bugetari, aceia cu salarii nesemnificative). Nu cred că parlamentarii sau guvernanții vor renunța la mașinile luxoase. Sunt convinsă că nici un nou ministru nu va folosi mașina celui dinaintea sa, ci va avea pretenții speciale. Se vor ascunde mai bine, însă, și vor fi mult mai ipocriți decât predecesorii lor.
Austeritatea începe fix de la celălalt, nu de la mine! – așa vor gândi toți potentații zilei, exaltați de recentele ascensiuni personale.
Iar ceilalți sunt, spre exemplu, profesorii care au luat plasă amânându-și protestele preelectorale, căci nu-și vor primi măririle promise și chiar votate. Nici funcționarii publici. Toate alocațiile sau ajutoarele de stat vor rămâne la minimul necesar sau nici atât, toate sumele promise cu generozitate săracilor vor dispărea ca prin farmec. Românii plecați peste hotare ar face bine să rămână unde sunt, doar nu au luat în serios programele electorale, ca să conteze pe mii de euro cadou de repatriere!
Chiar și la nivel local, PSD a făcut primul pas spre înglobarea noilor colegi de alianță în cercul puterii, lansând semnale în ședința de ieri a Consiliului Județean. Rămâne de văzut cum va primi PD-L Constanța această invitație la vals.
Se anunță vremuri interesante și avem toate șansele să asistăm, de dragul crizei, la o largă alianță "în folosul constănțenilor", la un consens - cârdășie în care opoziția se va topi, interesele vor fi ascunse reciproc, iar rolul presei va fi să relateze buna înțelegere și conlucrarea pentru binele județului. Vai de aceia care vor perturba pacea creatoare! Criză fiind, vom fi priviți și condamnați ca "dușmani ai poporului", oameni răi care caută nod în papură și vor să saboteze progresul. Presimt că rolul presei, de câine de pază al democrației, va conta foarte puțin în perspectiva unei situații speciale decretată ca atare. E o viziune, sper să mă înșel…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3288 secunde