Cum a faultat Mazăre legea retrocedărilor

1128
În Constanța, pot fi numărați pe degete cei care au primit în natură imobilele confiscate de regimul comunist. Moștenitorii au murit înainte să apuce să-și vadă bunurile înapoi. Lozul câștigător era tras din joben și împărțit de mandatari, persoane influente în lumea politicului.
Comisia întrunită la Primăria Constanța a restituit în natură doar 178 de imobile, în baza Legii 10/2001 a retrocedării imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist, fiind depuse peste 4.000 de notificări.
Retrocedările s-au făcut după același calapod după care s-au repartizat și ANL-urile. După ce s-a îndestulat camarila lui Mazăre, s-a aruncat și praf în ochii lumii. Practic, în cazul retrocedărilor, mandatarul a fost cel care a făcut cărțile și a împărțit comisioanele. Cine nu a avut mandatar a tocit degeaba treptele primăriei și a înroșit firul telefonului. Ori dosarul nu era complet, ori comisia nu se întrunea, ori imobilul era greu de identificat. Mandatarul, care uneori îți bătea la poartă și se oferea să-ți netezească drumul spre inima lui Mazăre, se obliga să obțină retrocedarea terenului sau a casei pentru un comision gras, din care se îndestulau toți.
Așa s-a procedat și cu retro-cedarea care l-a dus pe Mazăre în fața DNA.
Moștenirea lui Ion Movilă a fost împărțită printr-o singură dispoziție de primar. 17 terenuri amplasate în intravilanul municipiului Constanța, iar altele pe litoralul Mării Negre, pe faleză și în portul Tomis au fost date mandatarilor urmașilor lui Movilă.
Persoane care n-au avut cu nimic de-a face cu averea lui Ion Movilă, cum ar fi Georgică Giurgiucanu și Cristian Borcea, s-au trezit, peste noapte, mari latifundiari, primind nu mai puțin de 44 de terenuri, unul și unul: suprafețe de teren situate la intersecția străzilor principale, în zona hotelurilor, în zona lacului Tăbăcărie, pe bulevardul Mamaia.
Nici nu mai știi unde a fost împărțită averea lui Movilă: la comisia de retrocedare sau în loja de la Dinamo?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5619 secunde