Făcuți pentru divorț

606
Tot nu pot să cred că această alianță, care pe toți ne contrariază, va funcționa. Cu toate că ambele părți fac eforturi și scrâșnesc din dinți în dorința lor viscerală de a se menține la putere, de a prezerva un echilibru fragil care le aduce beneficii, la un moment dat ruptura va interveni, și va fi, probabil, una zgomotoasă și care va provoca pagube mari.
Tensiunile acumulate în interior sunt în permanență alimentate, atât de nepotrivirea inițială și "ideologică" a participanților, cât și de curiozitatea jurnaliștilor care au devenit foarte băgăreți și relatează orice în timp real - și ei având supărările lor personale vizavi de această alianță pentru care nimeni nu a votat.
Poate dacă ar fi lăsați să fiarbă în sucul propriu, guvernanții s-ar omogeniza într-un fel de amestecătură ciudată, fără nici un gust în afară de acela al puterii de dragul puterii și al banului public. Poate că s-ar împăca pesediștii cu manevrele pedeliștilor și reciproc, dacă nu ar fi zgândăriți și provocați să-și apere onoarea sau ce au ei în loc de onoare, acele orgolii politice exacerbate.
Chiar dacă toată lumea reiterează, la un moment al discursului, ideea originii feseniste a celor două partide, disprețul dintre pedeliști și pesediști nu poate fi disimulat. Expresia exagerat condescendentă pe care un membru al alianței o adoptă atunci când vorbește colegul din celălalt partid este tot ce pot face ei în materie de bunăvoință față de mersul guvernării. Îmi imaginez însă ce poate ieși într-o ședință de guvern la momentul în care colegii se contrariază departe de obiectivele camerelor de filmat.
Poate, dacă am fi nemți, această alianță ar avea succes. Pragmatismul și răceala temperamentală ar anula antipatiile personale și ar genera comportamente raționale. Dar suntem români, avem o clasă politică deloc superioară românului mediu pe care-l vedem pe stradă și nimic din comportamentul politicienilor nu îi recomandă pentru o abordare care să vizeze interesul național sau măcar interese personale pe termen lung.
Este de remarcat că prima criză a izbucnit în PSD, iar PDL pare a fi partenerul mai echilibrat. Poate nu chiar acum, din cauza lui Oprea de la Interne, va exploda alianța, dar nu-i prevăd viață lungă. Iar când PSD și PDL nu vor mai putea conviețui, probabil că PNL, cu Ludovic Orban la conducere, va fi pregătit să preia din mers, în numele crizei și în numele victoriei Dreptei în România, ministerele din care social-democrații vor fi eliminați. Nu neapărat cu cele mai mari șanse de succes…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2255 secunde