Concurs Fericirea n-are chipul lor

367

Articole de la același autor

Institutul pentru Politici Publice a dat marți publicității un raport din care reiese că parlamentarii cu cea mai mare notorietate sunt, de fapt, niște chiulangii lipsiți de inițiativă. Din acest top fac parte, printre alții, Crin Antonescu, Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor.
Spirite altminteri geniale, parlamentarii bine instalați în fotoliile călduțe au mizat, se pare, mai mult pe factorul charismatic, de parcă hăhăiala, "înțelepciunea" aproape octogenară și circul ar avea consecințe benefice în casele muritorilor de rând sau în buzunarele lor.
În mărinimia de care au dat dovadă atunci când au aruncat în stânga, în dreapta, la mijloc și în părțile laterale cu promisiuni politico-afective, maeștrii politicii autohtone n-au luat în calcul faptul că poporul s-ar putea scârbi, nu s-au gândit că electoratul ar putea să nu mai înghită minciuni încapsulate. Efectul placebo nu-și mai are sensul și locul într-o lume în care oamenii sunt, din zi în zi, mai apăsați de propriul sictir. Și problema nu derivă atât din handicapul deputaților și al senatorilor de a-și duce la bun sfârșit proiectele și promisiunile, cât mai ales din faptul că ei au pierdut obiceiul unei "toalete" morale reconfortante. Nu le e rușine să se privească în oglindă, n-au nicio jenă atunci când ies la rampă și promit cu nesimțire că vor câștiga alegerile, ceea ce va atrage după sine, "evident!", multă fericire pe pâine.
Amuzanți atunci când susțin certitudinea dezarmantă că vor câștiga din nou, chiulangiii de top, cei mai vipuri dintre vipuri, își scot uneori copiii în față, că poate, cine știe, fraierii mai funcționează pe sistemul presiunilor emoționale și-al persuasiunii. Pozând în "special guest star" pe scena de prostituare politică, mulți dintre candidații la parlamentarele din toamnă șterg, încet și sigur, ultimele urme de legitimitate ale funcției. Ce probleme de conștiință, ce pliere electorală pe agenda publică, ce nevoie de încrederea electoratului?! Banu’ și circul să iasă, că apoi se descurcă ei la "șoul" zilei, acolo unde "comentologii" din tură frământă de zor aluatul celor mai ipocriți dintre fericiți. Și, cu șorțulețul la purtător, candidații au grijă să le dea românilor rețete de bunăstare și fericire care, însă, doar în cazuri excepționale (cel mai adesea deloc) ies întocmai cum prevăd cărțile de bucate.
Oscilând între o stângă așa-numit democratică și un realism al dreptei rătăcite, românii vor ieși, toamna acesta, la vot. Și fie că mai cred sau nu în hocus-pocusurile acestor miei deghizați, elec-torii își vor alege, în anul de lehamite 2008, pigmeii de care vor fi reprezentați în Parlamentul României. Atâta doar că nu mai sunt atât de creduli: fericirea nu are, pentru ei, chipul parlamentarilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4088 secunde