Metoda generalizării face victime

517
Îmi pare că guvernul Boc încearcă să recupereze, printr-o măsură nedreaptă și paradoxală, punctele pierdute la promovarea unei ordonanțe care s-a dovedit a fi neconstituțională. După ce au stârnit conflictul pensie-salariu, guvernanții încearcă să trimită cât mai mulți salariați la pensie, ceea ce nu pare a se încadra într-o logică normală.
În România, vârsta de pensionare a scăzut nejustificat de mult după revoluție, determinând un dezechilibru între populația activă, care cotizează la fondul de pensii, și populația retrasă, care trăiește din acești bani. Iată că Boc dorește să mărească masa pensionarilor, obligându-i pe toți salariații din administrație care au împlinit vârsta legală să se pensioneze. Deci noi, cei activi, vom cotiza pentru și mai mulți inactivi, dintre care mulți nici nu ar vrea să se oprească din muncă și din cotizare.
Sunt oameni a căror capacitate profesională nu s-a micșorat cu vârsta, iar pensionarea nu face decât să-i distrugă din toate punctele de vedere, pornind de la depresia psihică provocată de inactivitate. Sunt oameni a căror competență trebuie prețuită și exploatată la maximum.
Această generalizare este păguboasă și pare a fi o constantă în acțiunile noului guvern.
Fiecare manager are responsabilitatea competenței și performanței propriilor subordonați în condițiile reale ale pieței muncii. Neîndoielnic, sunt și senili cu pile care s-au eternizat în funcții exasperând prin diverse metode tinerii din jur și făcându-i chiar să le dorească moartea. Sunt bătrânei ce refuză să folosească un computer sau un telefon celular, devenind, astfel, simple mobile de birou de care se împiedică toată lumea. Sunt, însă, și tinerei cu pile pe care nu-i poți face să înțeleagă ceva, care nu-ți oferă siguranța efectuării unei lucrări în modul corespunzător și care se preocupă în realitate numai de sumele ridicate la sfârșitul lunii, evitând să facă ceva pentru banii respectivi. Dar nu putem generaliza nici în cazul bătrânilor, nici în cazul tinerilor.
Și repet: fiecare manager are responsabilitatea competenței și performanței propriilor subordonați, în condițiile reale ale pieței muncii. Să și-o asume și să răspundă pentru defecțiuni! Nu Guvernul României trebuie să se ocupe de curățenia instituțiilor administrației publice centrale și locale, printr-o generalizare pripită, care creează multe victime colaterale și nici nu rezolvă problema lipsei de competență și a chiulului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3268 secunde