Motivele lui Stolojan

699
Ieri vorbeam despre chinurile facerii viitorului Guvern prin care trecea premierul însărcinat de Băsescu, Theodor Stolojan. Astăzi, Stolo a renunțat la sarcină. Avort spontan, spun colegii de partid. Imediat, în locul lui a urcat, pe masa de operații PD-L - PSD pentru întocmirea Guvernului, Boc. Din postura de tătic al viitorului Guvern, primarul de la Cluj s-a trezit mamă surogat. Astfel, Executivul va trebui croit după chipul lui Boc și asemănarea lui Geoană. Sperăm doar să nu iasă un pitic prostănac.
Ce îngrijorează însă cel mai mult nu e faptul că Stolojan a renunțat. Nu ar fi pentru prima oară când se retrage în astfel de momente importante. Ci motivele care au stat la baza acestui gest. Este clar că Stolojan nu s-a răzgândit pentru că așa a visat el noaptea sau pentru o lovitură de imagine. Ci pentru că începuse deja să anticipeze cum va arăta viitorul Guvern PD-L – PSD-PC. Pentru că și-a dat seama că o alianță cu pesediștii nu va însemna o guvernare sigură, eficientă și se-rioasă, în ciuda susținerii parlamentare. Vedea cum negocierile pe ministere sunt transformate în lupte între baronii PSD și talibanii PD-L și asta l-a enervat.
Stolojan a ieșit ieri în față și le-a cerut celor care fac oficial Executivul, liderului PD-L, Emil Boc, și președintelui PSD, Mircea Geoană, să își asume în mod direct viitoarea guvernare. Stolojan nu a vrut să fie cel care va deconta eșecul guvernării, mai ales că România trece prin criză economică.
Iar președintele Băsescu știa de nemulțumirile și îngrijorările lui Stolojan. De aceea i-a chemat el, sâmbătă, pe liderii PD-L la Clubul Diplomaților. I-a urecheat, i-a certat, i-a amenințat, dar tot degeaba.
Alte voci din Partidul Democrat-Liberal spun că Stolojan s-a supărat pentru că nu i s-a permis să aibă vreun cuvânt de spus în numirea miniștrilor, deși el, în calitatea de premier desemnat, va răspunde în mod direct de performanța și activitatea lor.
Indiferent de cum vor evolua discuțiile și negocierile dintre PD-L și PSD pe marginea Guvernului, este clar că pasul înapoi făcut de Stolojan trage un mare semnal de alarmă în legătură cu perspectivele viitoarei guvernări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6218 secunde