Nu au iertat-o pe intelectuală

766
Alina Mungiu-Pippidi nu mai candidează la europarlamentare, iar despre divorțul dintre ea și PD-L se spune că a fost de comun acord. Păi cred și eu! La o analiză a "cauzelor și efectelor" putem lesne observa că "fina" deplasare de accent a fost, de fapt, una de la cer la pământ. De la Elena, mica Elenă care s-a făcut mare, și până la Alina Mungiu e o distanță destul de mare, nu?! Hai, spuneți-mi că greșesc. Vă rog să mă contraziceți! Insist!
Sub presiunea pluralismului democrat s-a decis că intelectualii din societatea civilă trag partidul în jos. O Alina Mungiu nu dă bine. Nu dă și gata! Ea nu exaltă mulțimile care sunt trendy, nu se pliază pe tradiționalul nepotism, nu înregistrează fracturi în ideile personale, nu se asortează cu deplina noastră promiscuitate doctrinară și ideologică. Alina Mungiu nu pozează în reviste glossy, nu respiră sacadat atunci când vorbește și, "culmea"!, face acordul între subiect și predicat. Deci nu e bună pentru Parlamentul European.
Emoția colectivă care se presupune că zace în fiecare nou scrutin e pe cale de dispariție. Să nu ne mai înclinăm, așadar, cu umor și toleranță, la toate paradoxurile cretine, stupide și jenante care ne guvernează! Să nu mai sprintăm bucuroși prin meandrele acelorași criterii de rudenie, prin imoralitate și inconsistență, pentru că ducerea în derizoriu a activității unui deputat european o să ne coste, mai devreme sau mai târziu. Și, ca să-mi forțez puțin latura sado-maso, eu sper să ne coste cât mai scump.
Ca să realizăm, naiv, tardiv, de pomană, că reprezentanții României în Parlamentul European trebuie să "știe să vorbește", trebuie să stea neclintiți în fața mutațiilor culturale postdecembriste, în care mediocritatea scrie, conștiincioasă ca o tocilară cu pampoane apretate, istoria politicii actuale.
Surse din PD-L au declarat că, "oricum", Mungiu nu avea șanse să prindă un loc eligibil pe listă. Adică… un fel de "oricum", nu e "decât" un intelectual de succes care a îndrăznit să sugereze niște criterii de selecție a candidaturilor democrat-liberalilor pe lista pentru europarlamentare. Dar cum indigestia mentală dictează, și de această dată, orice gest politic de dinainte de alegeri, Alina a fost scoasă de pe liste. "Au scos-o pe Mungiu de pe liste?? Pentru asta nu-i mai iert", spunea, joi, un prieten, la auzul știrii. N-a fost breaking news, evident, că doar Mungiu-Pippidi e doar Mungiu-Pippidi, nu fiica, nepoata, soția, amanta, fina, copilul de suflet sau sora de cruce a vreunui stimabil politruc dezinteresat.
Dezastruosul triumf este cel al "loviturilor de imagine" second hand, al "mazilirii" actuale a acelor intelectuali care au ceva de spus și care, mai ales, pot să facă ceva fără bătăi paterne pe umărul drept și fără sărutări de posterior. Alina n-are nevoie de așa ceva! Partidul, în schimb, avea nevoie de ea. Dar, ce bizar, nu-i așa?!, au intentat divorț încă dinainte de-a se fi luat: Organizația PD-L Iași nu mai susține candidatura ei pe listele pentru europarlamentare. La urma urmelor, nu e decât un intelectual. Pentru asta cred eu că n-au iertat-o. Păcat…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5765 secunde