Spațiul verde - instrucțiuni de asfaltare

851

Articole de la același autor

Nemirschi oferă un adevărat balon de oxigen ecologiștilor invidioși că iarba se asfaltează și nu se păstrează. Cică ministrul mediului s-a uitat atent și îndelung pe Ordonanța Guvernului care interzice construirea pe spațiile verzi și a decis intransigent că legea respectivă va rămâne în vigoare. Bucurie și aplauze de la GreenPeace, brăduții își aruncă în aer conurile, ghioceii răsar subit din pământ, lalelele se staminizează brusc cu toporașii, iarba se răsfață și trandafirii înfloresc deodată, toată clorofila sărbătorind decizia izbăvitoare.
Însă, pe principiul "să nu se revizuiască primesc, dar atunci să se schimbe pe ici pe acolo, și anume în punctele esențiale", ministrul Mediului anunță că trebuie, în schimb, să reglementeze "puțin" legea care definește "spațiul verde". Adică, prea ușor tot ce-i verde, cu iarbă și copaci înseamnă spațiul verde, așa că termenul ar trebui să fie mai exact. S-a ajuns prea de tot, spune el, să nu-și poată face omul garaj pe terenul lui fiindcă tarlaua respectivă figurează în PUZ-ul primăriei drept spațiul verde. E exagerat, concluzionează Nemirschi, hotărât să revoluționeze sintagma "spațiu verde".
Așa că, în scurt timp, vom asista la o categorisire a tipurilor de spații verzi, probabil că multe dintre ele propice construcțiilor.
Vom avea spațiu verde în parc - ideal pentru mall-uri și biserici, spațiu verde între blocuri - ideal pentru sedii de birouri, spațiu verde pe malul lacului - ideal pentru hoteluri și cartiere rezidențiale, spațiu verde lângă carosabil - recomandat pentru parcări. Exemplele enumerate mai sus nu sunt ipotetice, ci sunt un model de urbanism aplicat cu mult succes și zel de municipalitatea constănțeană, atât de apropiată și dragă noului ministru al Mediului, fost viceprimar.
Prin această mișcare, Nemirschi poate împușca doi iepuri deodată și cu un singur cartuș. Menține legea care interzice construcțiile pe spații verzi, ceea ce va închide gura ecologiștilor și va aduce un plus de imagine, dar, prin a doua mișcare, spațiul verde va fi doar acolo și sub forma pe care o va dori ministerul.
Deși actuala lege este dată de doi ani, nu știm cu ce unități de măsură este ea aplicată la Constanța. Cert este că sunt foarte multe exemplele de autorizații de construire emise de Primărie, deși terenurile pe care se vor face investițiile sunt spații verzi. Anul trecut, prin primăvară, a existat și un protest al câtorva zeci de constănțeni, împreună cu mai multe ONG-uri, împotriva construcției unui sediu de birouri pe un spațiu verde, la doar doi metri de un bloc de locuințe. La câțiva metri mai încolo de locul cu pricina, tot pe spațiu verde, o altă clădire de vreo 7 etaje s-a ridicat triumfătoare, cu sprijinul autori-tăților. În aceeași ordine de idei, tot spațiul verde din Mamaia a fost transformat în șantier de construcții. Așa că legea nu pare o problemă, atâta timp cât iarba nu se fumează, ci se asfaltează.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9184 secunde