Turistul dă șah mat litoralului românesc

688

Articole de la același autor

În lupta politică, regii și reginele de culoare roșie, galbenă și portocalie se țin reciproc în șah până la compunerea majorității în consilii. Între timp, pe plajă, nebunii ocupă spațiile în funcție de interese. Piesele fragile de pe tabla de șah a turismului românesc sunt parcă mânuite de un halterofil, altfel nu se explică degringolada de pe litoral. Evident, nici în acest an n-am reușit să ne facem temele înainte de începerea sezonului estival. De exemplu, plaja din Năvodari a ajuns aproape o redută. Tot terenul limitrof plajei a fost vândut, fără nicio cărare pentru turistul ostenit de drum.
Ce face mai întâi un agent economic care a primit în concesiune un sector de plajă? Îl împrejmuiește și se dă proprietar. Altul deversează direct pe plajă apa sulfuroasă de la fundația construcției din Năvodari, formând cratere în nisip.
Inspectorii de plajă, primii care ar fi trebuit să meargă în controale pe litoral, parcă se ascund. Și Garda de Mediu a pierdut demult lupta cu gunoaiele. Aș vrea să mă trezesc într-o dimineață și să văd cum primește amendă turistul care aruncă sticla de plastic pe plajă, dar și bucureșteanul care aruncă hârtii pe geamul limuzinei.
Primarii litorali, din rolul de pioni, vor să ia locul reginei Apelor Române, dar nu fac nicio mișcare corectă. În niciun an n-au fost în stare să asigure banii pentru serviciul de salvamar sau pentru punctele de prim ajutor, cu excepția Primăriei Constanța. Nu-i vina turiștilor că începutul de sezon estival s-a suprapus peste alegerile locale. Iată ce s-ar fi întâmplat dacă plajele ar fi trecut la primăriile litorale. Nisipul ar fi fost vânturat o dată la patru ani așa cum se întâmplă cu instituțiile deconcentrate, unde, de la femeia de serviciu la director, toți sunt schimbați. Au avut grijă, pe ultima sută de metri a mandatului lor, să mai lotizeze pădurile, să mai vândă ceva din malul lacurilor și apoi să-și șteargă urmele.
Hotelierii, deși plâng după turiști, n-ar lăsa din prețuri pentru nimic în lume.
Ultima mutare decisivă o face turistul, care alege litoralul bulgăresc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2797 secunde