CONSTANȚA, ACUM 100 DE ANI. Chiloței cu mânecuță în loc de bikini. Cum se făcea plajă în urmă cu un secol

3554
2

Articole de la același autor

Pe vremuri, edilii Constanței au acordat o mare atenție zonelor de plajă. Băile de "La Vii" au existat până în anul 1906 și se aflau în zona actualei Porți 5. Președintele Asociației Filateliștilor Tomis Constanța, Gabriel Octavian Nicolae, ne-a declarat că aici a fost amenajată prima plajă. De asemenea, existau Băile de la Mare (situate în actualul port turistic), care se mai numeau Băile din oraș.

Numele Băilor de "La Vii" vine de la faptul că pe malul lor se afla o plantație de vie. Aici se ajungea cu un trenuleț - "trenul de plăcere", care pleca de la Poarta 1, de pe promontoriu, către băile de "La Vii", dar și către băile din Mamaia. În apropiere de plajele de "La Vii", se afla berăria Gruber, celebră la vremea acea.

Constănțenii pot admira timp de o lună expoziția de cartofilie "Hai la plajă, la Constanța!", amenajată la etajul I al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Sunt pre-zentate primele plaje ale Constanței, iar autorul acestei colecții este Gabriel Octavian Nicolae, președintele Asociației Filateliștilor Tomis Constanța. Expoziția "Hai la plajă, la Constanța!" îi invită pe constănțeni să afle începuturile preocupării localnicilor de a merge la plajă și de a face băi de aer. Gabriel Octavian Nicolae ne-a declarat că are această pasiune de a colecționa de mai bine de 20 de ani, iar ilustratele prezintă imagini de la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX.

La rândul său, arhitectul Radu Cornescu a subliniat că o atracție a vremii era "trenul de plăcere". Vagoanele erau deschise, balustradele ca niște balcoane, iar călătorii veneau cu umbreluțe de soare. Puteai să cobori din mers, dacă te aflai în vagonul din față, așa de încet mergea trenul. O atenție deosebită era acordată în epocă și vestimentației. Foarte puțin din corpul unei doamne era expus la soare. Plajele erau împărțite în două sectoare: cel al bărbaților și cel al femeilor.

Edilii vremii, preocupați de confortul turiștilor

Preocuparea autorităților locale pentru zonele de plajă era una foarte serioasă, lucru atestat de documentele găsite în arhive. Ordinele emise de primarii vremii demonstrează preocuparea față de activitatea de agrement a orașului.

Virgil Coman, șeful Direcției Județene a Arhivelor Statutului Constanța, ne-a declarat că, parcurgând dosarele vremii, i-a reținut atenția următorul document, din 10 ianuarie 1895, înaintat de inginerul arhitect Adolf Linz, primarului Constanței, Mihail Koiciu:

"Domnule Primar,

Am onoarea a vă înainta alăturat cu aceasta planurile, devizu, caietul de sarcini și condițiunile băilor de mare ce urmează a se construi la plaja malului mării, în vii, în locul celor vechi.

Distribuțiunea acestor băi s-a aranjat astfel ca să întrunească toate condițiunile necesare, așa ca să se evite cât se poate nemulțumirile vizitatorilor".

Tot în documentul respectiv se arată că fiecare din aceste băi consta din 100 cabine pentru vizitatori, ale căror intrări se puteau observa de vizitatori când se aflau în baie și care (cabine) aveau o lungime de 1.70 m, iar lățimea de 1.30 m. 

Comentează știrea

Stela
10 iunie 2015
job

Cautam colaboratori seriosi! Ofertă speciala pentru cei care vor să faca bani in timpul liber sau full-time. Vei lucra intr-o echipa cu experientă, iar rezultatele sunt deja dovedite. Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere! Pentru mai multe detalii, cauta-ma acum la adresa de email: [email protected]

nela
10 iunie 2015
noutate absoluta

Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3038 secunde