Chibriturile și butelia, o bombă cu ceas - Imaginile DEZASTRELOR

647
1
Fie că nu se învață minte, fie că nu conștientizează pericolul la care se expun atât pe ei cât cât și pe cei din jur, foarte mulți constănțeni au încă prostul și inconștientul obicei de a proba butelia cu ... chibritul aprins. Nu este o noutate că această metodă, cea mai facilă de alftel, transformă butelia într-o bombă cu ceas, dar și casele în ... praf și pulbere. 


În ultimul timp, la Constanța,  au avut loc nu mai puțin de trei cazuri în care, din inconștiență, cei care au folosit focul pentru a proba dacă butelia scapă gaz au aruncat în aer atât propriile locuințe, cât și pe cele ale vecinilor. 


Cea mai mare tragedie rămâne cea de la Medgidia, unde peste 20 de apartamente au fost distruse după explozia unei butelii, deflagrația fiind urmată de un incendiu, iar incendiul de spitalizarea a 12 persoane care au dat nas în nas cu moartea...Din păcate, bărbatul care a provocat explozia a murit. Aceeași soartă a avut-o și mama acestuia...


Acesta rămâne cel mai recent și elocvent caz, dar de-a lungul timpului  au fost mediatizate intens multe tragedii din aceeași categorie.


Imaginile atașate în Galeria Foto sunt mărturia vie că gazul nu este o jucărie și că fiecare dintre noi ar trebui să cunoască minime reguli de siguranță atunci când vine vorba de combinația gaz-foc.




Comentează știrea

Pintea
11 martie 2014
Ceasul de butelie

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE A REGULATORULUI DE GAZ PENTRU BUTELIE - verificati daca filetul interior al regulatorului se potriveste cu filetul robinetului buteliei; - asigurati-va ca robinetul buteliei este inchis; - verificati existenta garniturii, dar si starea a acesteia; - asigurati-va ca furtunul care urmeaza sa fie asamblat la regulator se prezinta in bune conditii de exploatare si de transport a gazului. Presiune de intrare a gazului in regulator: 0.3-7.5 bar Presiune de iesire a gazului din regulator: 20-60 mbar Instalarea regulatorului de presiune Rotiti robinetul buteliei in sens invers acelor de ceasornic numai dupa ce ati asigurat o buna etansare prin utilizarea unei chei (la unele modele nu este livrata) de marime corespunzatoare. Conectati furtunul pentru gaz (cu o lugime maxima de 1.5m) de legatura la aragaz astfel incat aceasta sa patrunda si sa imbrace capatul regulatorului si in acelasi timp celelalt capat al regulatorului se va conecta la butelie prin strangerea piulitei. Legatura dintre aragaz si regulator se poate face numai cu ajutorul unui furtun special, omologat pentru transportul gazului. Dupa asamblare asigurati-va ca furtunul nu formeaza pe traseul lui nicio curba stansa care poate conduce la deteriorarea lui si aparitia scurgerilor de gaz. Gaura de aerisire existenta pe capac trebuie să fie întotdeauna libera. Verificați întotdeauna, sa nu existe impuritati care sa o astupe. Regulatorul trebuie protejat de apa sau ploaie. Verificati ori ce fel de scurgere de gaz numai cu solutie de apa cu sapun sau cu solutii speciale pentru acest scop. ESTE INTREZIS SA EFECTUATI CONTROLUL ETANSEITATII CU FLACARA DESCHISA ! Daca se depisteaza scurgeri de gaz, inchideti imediat robinetul buteliei si remediati cauza neetanseitatii. NU DESCHIDETI ROBINETUL BUTELIEI SI NU UTILIZATI BUTELIA PANA NU S-A ELEIMINAT COMPLET ORICE SCURGERE NECONTROLATA DE GAZ. Nu deplasati butelia apucand de regulator sau de robinetul buteliei. Pentru deplasarea acesteia folositi exclusiv manerul special destinat acestui scop. Daca regulatorul si butelia sunt folosite in spatiu deschis, trebuie sa fie ferit de apa sau de ploaie. este interzisa folosirea regulatorului in vehicule sau in barci. Dupa 10 ani de la fabricatie, regulatorul trebuie obligatoriu inlocuit, indiferent daca funcționare este buna (cf. cu EN 13785)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2291 secunde