La Liceul Teoretic "George Călinescu"

25 de absolvenți cu bac francofon

1641
În timp ce în capitală, ministrul Educației înmâna diplomele de bacalaureat bilingv francofon pentru zece elevi ai Școlii Centrale din București, la Constanța, 25 de elevi ambițioși și-au primit, mai modest, ce-i drept, aceleași certificări ce le permit să studieze într-o universitate din Franța, fără a fi obligați să promoveze un test de limba franceză.

Înființarea bacalaureatului bilingv francofon a luat ființă în urma semnării acordului interguvernamental franco-român din septembrie 2006, care a fixat cadrul unei cooperări bilaterale aprofundate în domeniul învățământului bilingv. Conform acordului bilateral guvernamental, până în 2010, examenul bilingv francofon se va susține în 30 de licee din toată țara. Deocamdată, acest tip de bacalaureat a fost susținut de 386 de elevi, absolvenți ai secțiilor bilingve francofone din 15 licee aflate în municipiul București și alte 11 județe (Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Botoșani, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Iași, Suceava și Timiș).
Promoția 2008 este prima care a susținut bacalaureatul francofon. Spre deosebire de colegii lor, pentru cei 25 de "francofoni" constănțeni examenul a avut patru probe suplimentare, care, odată promovat, le-a permis să acceadă la bacalaureatul clasic. Prima probă a fost susținută în clasa a XI-a și a constat într-un modul interdisciplinar în limba franceză, după care, în clasa a XII-a, au mai susținut două probe - scris și oral - cu subiecte speciale de franceză la prima vedere și o probă din economie sau geografie, opțional, în limba franceză. Conform declarației prof. Alina Diana Codreanu, director adjunct Liceul "George Călinescu", notele obținute - între 7,50 și 10 - au fost trecute într-un catalog special, în virtutea acestora cei 25 de absolvenți primind o diplomă de bacalaureat având mențiunea "secție bilingvă francofonă".

Atestatele DELF
Din anul 2006, Liceul Teoretic "George Călinescu" este centru pentru susținerea examenului DELF în parteneriat cu Ambasada Franței în România. În urma susținerii examenelor din luna mai pentru această certificare, directorul adjunct Diana Codreanu face cunoscut celor care au promovat testul că se pot adresa la secretariat pentru înmânarea atestatelor.
Le facem cunoscut celor interesați de astfel de atestări că sunt propuse patru diplome diferite, fiecare validând un nivel de competență corespunzând Cadrului comun de referință pentru limbile străine al Consiliului Europei: DELF A1, DELF A2, DELF B1 și DELF B2. DELF A1 pune în valoare cunoștințele dobândite de începători și validează competențele care se înscriu în nivelul de "descoperire" a limbii franceze. DELF A2 validează competența lingvistică a unui utilizator elementar la un nivel de supraviețuire, cel al raporturilor sociale, al petrecerii timpului liber, al călătoriilor. DELF B1 validează un nivel de competență care corespunde deja unui utilizator aproape independent al limbii franceze. Este vorba de nivelul prag. DELF B2 se concentrează asupra eficacității argumentării, ușurinței comunicării în context social și asupra unui grad ridicat de conștientizare a funcționării limbii. Este nivelul utilizatorului independent, cel care este cerut de cea mai mare parte a universităților franceze. Pentru aceste patru niveluri există și o versiune adaptată publicului școlar (11- 18 ani), numită DELF scolaire.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7794 secunde