TOATE PÂNZELE JOS!

A murit marele actor al comediei românești, Jean Constantin

2665
A murit marele actor al comediei românești, Jean Constantin - 25689173010a179402bc9dac9596da4d.jpg

Articole de la același autor

Maestrul Jean Constantin a murit, lăsând în urmă o carieră de peste 50 de ani în teatru și film. Corpul neînsuflețit a fost găsit ieri după-amiază, în apartamentul de pe Bulevardul Ferdinand, de către nepoții actorului. Ei au fost chemați de Ionuț Galani și de Dumi Galani, prieteni ai lui Jean Constantin, care veniseră în vizită la maestru și care au început să-și facă griji văzând că nu li se răspunde la ușă. Astfel, nepoții actorului au forțat ușa, reușind să intre în apartament, unde au descoperit trupul neînsuflețit al maestrului. Medicii de pe ambulanță au spus că, probabil, moartea a fost cauzată de un infarct, știute fiind problemele cardiace cu care se confrunta actorul.

Dumi Galani, prieten de peste 30 de ani cu Jean Constantin, ne-a spus că ultimul spectacol susținut de actor a avut loc acum trei zile, la Adamclisi. "Se simțea foarte bine, și urma ca sâmbătă să aibă alt spectacol", susține Dumi Galani. "Nu există un om mai ordonat, mai galant și mai atent decât Jean Constantin", a adăugat același interlocutor.
Ultima apariție scenică pe care Jean Constantin a avut-o la Constanța a fost pe 26 aprilie, la Casa de Cultură, unde maestrul a sărbătorit, alături de Draga Olteanu Matei, în fața a 800 de oameni, 55 de ani de carieră în teatru și film, în spectacolul "Frumosu’ de la Marea Neagră". Directorul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu, își amintește că maestrul era fericit că i-a făcut să râdă pe constănțenii lui: "După spectacol plângea, îi părea bine că a ieșit în public în fața con-stănțenilor, pe care îi iubea. Am făcut poze, am glumit… a fost un om deosebit, foarte modest".

Jean Badea: "Talentul lui s-a risipit pe scenă și sentimentele, în lume"
Jean Constantin a debutat la Teatrul Fantasio, instituție căreia i-a dedicat talentul timp de 30 de ani. Unul dintre portretele de artiști realizate de Jean Badea în monografia sa, "Fantasio 40\", îi este consacrat lui Jean Constantin: "A moștenit o unică zestre artistică, ieșită din comun. Se pare că ursitoarele micuțului Cornel (cum era alintat în familie) i-au prezis o fulminantă carieră pe scenele de teatru din țară și din străinătate.
Cei care l-au cunoscut în anii copilăriei și ai adolescenței mărtu-risesc că Jean era artist încă înainte de a apărea pe afișul teatrului din Constanța. Simpla sa prezență respira cadențele unui râs sănătos, ale unui umor de sorginte populară, alimentat de spectacolul străzii și al portului maritim, atât de colorat, divers și spontan încât ar fi stârnit invidie oricărui textier.
Pentru cei 30 de ani în care a slujit cu credință, devotament și dumnezeiesc har comic templul artistic Fantasio, Jean Constantin merită întreaga noastră gratitudine". (Jean Badea, "Fantasio 40", editura Leda, Constanța, 1998, p. 58-59).
"Talentul lui s-a risipit pe scenă și sentimentele, în lume. Ca actor a fost inegalabil și ca om, foarte special", a spus Jean Badea, la aflarea tragicei vești.
Cei care vor să își ia rămas bun de la maestru pot merge azi la Teatrul de Stat Constanța, fostul teatru Fantasio, unde va fi depus trupul neînsuflețit.
Dumnezeu să-l odihnească!
***
"Eu l-am îngrijit de trei infarcte, pe care le-a suferit de-a lungul timpului. După cel de-al doilea infarct, maestrul a fost în moarte clinică, dar și-a revenit. La al treilea infarct l-am trimis la București, pentru efectuarea unei coronarografii (n.r. o tehnică de diagnosticare, utilizată pentru vizualizarea arterelor coronare ce irigă inima), după care medicii din Capitală i-au implantat un stent. Acesta este un dispozitiv care ajută circulația coronariană, îmbunătățește circulația inimii", ne-a declarat dr. Elvira Craiu, medicul specialist cardiolog care l-a îngrijit pe maestru. Medicul a adăugat că din luna iunie a anului trecut, când Jean Constantin a fost internat în Spitalul Județean pentru un puseu hipertensiv, nu l-a mai văzut și presupune fie că nu s-a mai simțit rău, fie că starea lui de sănătate a fost supravegheată de medicii din Capitală. (F.D.)

"Jean m-a legănat pe genunchi!"
Cu o tristețe greu de cuprins în cuvinte, și din cauza faptului că recent și-a pierdut și tatăl, Liviu Manolache a ezitat: "Sunt atât de multe de spus, dar nu știu dacă mai au rost… Nu numai Dobrogea, ci România a pierdut un talent înnăscut, iar o dată cu această pierdere se pare că a apus și strălucitoarea stea a revistei românești de altădată. Și nu știu dacă vreodată, cel puțin la Constanța, va mai exista un teatru de revistă…
Jean m-a legănat pe genunchi. Împreună cu unchiul meu, Gelu Manolache, au format cel mai celebru cuplu de revistă.
Jean a fost un actor de revistă foarte mare, care datorită inventivității și naturaleței sale a devenit și mai celebru prin rolurile jucate în filme.
Chiar dacă avea 82 de ani, este o mare pierdere, pentru simplul fapt că se duc pe rând membrii unei generații de aur a scenei românești, în urma cărora nu mai vine nimeni.
Ne îngropăm, rând pe rând, cele mai mari talente prin care arta cinematografică și teatrală românească a scris pagini de adevărată istorie".

Scurtă biografie
Din monografia "Fantasio 40\", semnată de Jean Badea, aflăm că Jean Constan-tin s-a născut la 21 august 1927 la Techirghiol, în județul Constanța, și că a debutat pe scenă la secția de estradă a Teatrului de Stat Constanța, în 1958, în spectacolul "Estrada pe satelit" .
Se autointitula "Pata de culoare", fie că era vorba de Ismail, Parpanghel sau Agârbiceanu, din "Poker", ultimul film în care a jucat.
După o îndelungată carieră, la cei 82 ani ai săi, maestrul comediei a susținut în diferite emisiuni, dar și în presă că nimic nu-l mai impresionează pentru că NU distincțiile sau premiile TV i-au ținut de foame. Ajuns la pensie, spunea că adevăratele valori trăiesc din niște pensii derizorii.
I-a plăcut de mic să spună poezii, iar părinții îl încurajau, mama lui avea voce, iar tatăl lui era comic. A făcut naveta cu trenul, chiar și cu căruța ca să ajungă la teatru, dar a depus suflet în tot ceea ce făcea, altfel, maestrul spunea că: "dacă nu trece prin tine, publicul te simte".
Aflat la a treia căsătorie, actorul o prezenta pe soția sa Nina (Elena Jean, fost sufleor, timp de 40 de ani, la Teatrul Național și fosta soție a actorului Gheorghe Cozorici) drept o gospodină desăvârșită.
Actorul a jucat în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii ’70, cu seria de filme de comedie "Brigada Diverse", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și Iurie Darie. Totodată, Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureșan. Printre cele mai recente filme în care a jucat se numără "Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii" (2006), "Roming" (2007), "Supraviețuitorul" (2008) și "Poker" (2010).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0282 secunde