A murit scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu

996
A murit scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu - ileanavulpescu-1620845864.jpg

Articole recomandate

Scriitoarea şi traducătoarea Ileana Vulpescu a murit la vârsta de 88 de ani. Cu titlul "La despărţirea de o mare scriitoare...", Radu F. Alexandu a anunţat decesul romancierei Ileana Vulpescu.

"A plecat dintre noi ilustra romancieră ("persoană care scrie romane") care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!", a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

Născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu este prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor.

Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă.

Este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr.
"Arta conversaţiei", roman publicat în 1980, esre cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu care s-a bucurat de ediţii multiple. Împreună cu actorul George Bănică, ea a realizat o dramatizare după acest roman, care a fost jucată la teatre precum Giuleşti din Bucureşti şi "Marin Sorescu", din Craiova. Romanele sale "Rămas-bun casei părinteşti", "Arta conversaţiei" şi "Sărută pământul acesta" au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

Lucrările sale au fost recompensate cu premii precum premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul "Rămas-bun" (1973), şi premiul Academiei Române, pentru "Arta conversaţiei" (1981). În 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României.

Ileana Vulpescu este cetăţean de onoare al comunelor Mârşani şi Bratovoeşti, dar şi al municipiului Craiova.

A debutat în revista ''Familia'', în 1966, cu povestirea ''Scrisoare către un necunoscut''. În 1963, a debutat editorial cu o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6695 secunde