A venit scadența din noiembrie – cea mai scurtă vacanță de iarnă din istoria învățământului românesc

929
A venit scadența din noiembrie – cea mai scurtă vacanță de iarnă din istoria învățământului românesc - fondrealuarecursuri-1641136268.jpg
După un final de an 2021 foarte condensat pentru învățământul românesc, în care, din 6 decembrie și până pe 22 decembrie, elevii au avut de susținut teste, evaluări, teze, vacanța de iarnă de doar o săptămână a fost o amăgire, mai toată lumea trăind febra pregătirilor celor două evenimente extrem de importante pentru familie: Crăciun și Revelion.

Și asta pentru că structura anului școlar 2021-2022 a suferit, în luna noiembrie, o modificare substanțială, în „numele pandemiei” – două săptămâni de așa-zisă vacanță, care ar fi trebuit să se rezume la restricții de circulație, pentru a ține sub control răspândirea virusului covid.

Cert este că de luni, 3 ianuarie 2022, elevii de gimnaziu și de liceu se întorc în bănci, după cea mai scurtă vacanță din istoria învățământului românesc.

Pentru copiii de grădiniță, dar și pentru cei din învățământul primar, școala va începe din 10 ianuarie, întrucât vacanța lor a rămas nemodificată. Ei au fost doar pentru o săptămână în vacanța forțată în noiembrie, aceasta urmând să fie recuperată în aprilie, în timpul săptămânii „Școala Altfel”.

Teoretic, pentru elevii de gimnaziu și liceu se vorbește de o recuperare a materiei decalate din semestrul I în prima săptămână 3-7 ianuarie 2022, următoarea săptămână pentru recuperare fiind prevăzută în perioada „Școlii Altfel”. Spunem teoretic, pentru că am auzit destui părinți care nu vor renunța la programările făcute din timp pentru a petrece cu toată familia o vacanță adevărată. Pentru că, la drept vorbind, intervalul 23 decembrie – 2 ianuarie a fost, așa cum spuneam, dedicat pregătirilor de sărbătoare, mulți alegând cel de-al doilea interval 3-9 ianuarie pentru sporturi de iarnă.

Fără vacanță intersemestrială

Asta în timp ce trecerea din semestrul I în semestrul II al anului școlar 2021-2022, pentru toate ciclurile din învățământul românesc, se va face fără nicio vacanță. Așa se face că după weekendul 15-16 ianuarie se intră direct în semestrul al II-lea, fără să mai fie, ca în anii trecuți, o vacanță intersemestrială.

Pentru gimnaziu și liceu urmează o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri – 3 ianuarie 2022-14 aprilie 2022, până la vacanța de primăvară, dedicată sărbătorilor pascale. Prin comparație, perioada aceasta este cu două săptămâni mai lungă decât cea din semestrul I, de la debutul școlii din septembrie, până la vacanța de iarnă.

Elevii din învățământul profesional și postliceal încep și ei școala tot pe 3 ianuarie.

Semestrul al II-lea se va desfăşura între 17 ianuarie 2022 și 10 iunie 2022.

Prin excepție, elevii clasei a XII-a zi și tinerii din clasa a XIII-a seral și frecvență redusă vor încheia orele pe 27 mai 2022. Clasa a VIII-a încheie cursurile la data de 3 iunie 2022, iar clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și învățământul profesional încheie cursurile la data de 1 iulie 2022.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2839 secunde