Turneul Stradivarius ajunge la Constanța

Alexandru Tomescu concertează în mai la Teatrul "Oleg Danovski"

697
Alexandru Tomescu concertează în mai la Teatrul
Cunoscutul violonist Alexandru Tomescu va concerta, pe 20 mai, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța, în cadrul Turneului Național Stradivarius. Alături de el îl vom putea vedea și pe pianistul Horia Mihail, președintele Asociației Culturale Accendo.
La fel ca și în ediția precedentă, Turneul Stradivarius va fi asociat unei campanii sociale, încasările urmând să fie donate celor peste 30.000 de copii hipoacuzici din România. Anul trecut, Turneul Stradivarius a fost dedicat strângerii de fonduri pentru Asociația Nevăzătorilor din România, încasările fiind de 120.000 de euro.
Publicul constănțean l-a putut asculta și în 2008 pe Alexandru Tomescu cântând la vioara Stradivarius Elder - Voicu, pe care a câștigat-o, în 2007, în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii.
"Dacă în urmă cu câțiva ani vioara Stradivarius Elder-Voicu era celebră datorită unor scandaluri de presă, iată că astăzi începe să revină la locul său firesc: acela de simbol cultural al românilor și chiar mai mult decât atât, de catalizator al unor campanii sociale. Sunt convins că muzica îi face pe oameni mai buni, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele spectaculoase ale campaniei pentru nevăzători. Vă invit să vă alăturați demersului nostru cultural și social, pentru a putea reda bucuria muzicii cât mai multor copii!" - a declarat violonistul Alexandru Tomescu, vicepreședinte al Asociației Culturale Accendo.
Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio și al Filarmonicilor din Brașov și Pitești, având în palmares 26 de premii obținute la festivaluri internaționale. A susținut peste 1.000 de concerte în toată lumea și a lansat 12 CD-uri, succesul său depășind granițele Europei, ajungând dincolo de ocean.
Turneul Stradivarius, ajuns la cea de-a treia ediție, este organizat de Asociația Culturală Accendo, în parteneriat cu Radio România. Asociația neguvernamentală Accendo, ai cărei membri fondatori sunt Horia Mihail și Alexandru Tomescu, își propune să aducă o nouă perspectivă asupra muzicii clasice, pe care încearcă să o deposedeze de prejudecăți, în special de cea conform căreia targetul său este publicul elitist. Astfel, pe principiul "muzica clasică este pentru toată lumea", Accendo a organizat, în 2006, primul turneu de muzică clasică din România susținut doar din fonduri private. Pe același principiu, Alexandru Tomescu, Horia Mihail și Răzvan Suma, componenții Romanian Piano Trio, au susținut un recital, anul trecut, la Colegiul Național de Artă "Regina Maria", unde au interpretat creații de Haydn și Mendelssohn în fața elevilor constănțeni.
Turneul Național Stradivarius se va desfășura în perioada 4 - 25 mai, cei doi muzicieni având programate recitaluri la Bacău, Onești, Brașov, Sibiu, Baia Mare, Bistrița, Timișoara, Pitești, Constanța și București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8162 secunde