Andronescu, acuzată de studenți că a acreditat programe de masterat pe bandă rulantă

293

Articole recomandate

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) o acuză pe Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, că a acordat acreditări pentru peste 640 de programe de masterat, dintre care 170 ale Universității "Politehnica" din București, unde aceasta este rector.
"Acreditările au fost acordate prin ordin de ministru, nu în urma unei evaluări a Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Practic, cine a cerut acreditare, a primit. În acest fel, vor funcționa 25 de programe de masterat ale Universității «Petre Andrei» din Iași, care a primit de la ARACIS calificativul «lipsă de încredere». Politehnica, o universitate de inginerie, are 170 de programe acre-ditate, printre care se numără «Politici europene», «Studii europene. Instituții și valori» și «Managementul resurselor umane». Toate aceste programe au fost acreditate prin ordin de ministru. Or, fără o evaluare ARACIS, cum putem ști că aceste programe sunt de calitate sau nu?", a declarat reprezentantul ANOSR în ARACIS, Virgil Smărăndoiu.
Studenții cer ministrului în exercițiu Emil Boc revocarea Ordinului 5.356 din 29.09.2009, publicat în Monitorul Oficial numărul 655, unde apare și lista mastera-telor acreditate. "Considerăm că orice decizie privitoare la educație trebuie să țină cont de legea asigurării calității și de urmărirea unui singur interes: acela al dezvoltării unui învățământ performant", spun studenții. 
Reprezentanții ARACIS spun că masteratele respective sunt acreditate conform legii, însă au refuzat să prezinte o poziție oficială referitor la acuzațiile studenților. "Programele respective funcționează conform legii. Studenții sunt nemulțumiți că au fost acreditate prin ordin de ministru, și nu de către ARACIS. Vom avea, luni, o ședință în urma căreia vom transmite și un răspuns oficial al instituției față de acest ordin", a precizat directorul ARACIS, Ioan Curtu.
Programele de masterat funcționează potrivit Legii 250/2009, intrată în vigoare la începutul lunii iulie. "Instituțiile de învățământ superior acreditate, care se supun periodic evaluării instituționale, au dreptul să organizeze studii universitare de masterat, prin decizii ale senatului universitar. Studiile de masterat pot fi organizate în domeniile universitare de licență, precum și în alte domenii stabilite prin ordin al ministrului de resort. [...] Programele de masterat dintr-un domeniu se consideră acreditate dacă cel puțin un program de masterat din acel domeniu este acreditat. [...] Un program de studiu de masterat poate fi înființat și poate funcționa doar dacă universitatea dispune de cadre didactice titulare proprii, cu titlu de profesor sau de conferențiar, pentru cel puțin jumătate din disciplinele aferente programului", se arată în textul legii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.0786 secunde