Asociația Culturală "Noua Acropolă" și Muzeul de Istorie, într-o campanie de promovare a valorilor Renașterii

1430
Asociația Culturală
La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) s-a deschis o expoziție cuprinzând afișe, reproduceri arheologice și pre-zentări multimedia, dedicată epocii Renașterii. Un omagiu adus unei perioade care a pus la dispoziția umanității o operă imensă.
Vernisajul expoziției, organizată de MINAC și de Asociația Culturală "Noua Acropolă", a fost realizat de reprezentanții celor două instituții: dr. Gabriel Custurea și Adrian Tudose.
Directorul MINAC, Gabriel Custurea, a subliniat profilul educațional al expoziției, considerând-o de bun augur pentru elevi, în condițiile în care arta nu are un loc pregnant în programele școlare: "Expoziția are un caracter didactic, ceea ce nu e rău, mai ales că nu știu cât mai reușește școala să facă educație artistică".
La rândul său, Adrian Tudose și-a îndreptat atenția tot către tineri, care, orbiți de entuziasmul vârstei, trec cu prea mare ușurință peste ceea ce au creat mințile lumi-nate ale lumii, riscând, astfel, să piardă o șansă esențială: posibilitatea de a fi mai buni. "Oamenii pot fi mai buni prin cultură, iar o cultură crește prin personalități valoroase. Datorită marilor oameni avem mai multe răspunsuri. Vom construi alte monumente, pa-late sau biserici, însă canoanele filosofice, muzicale, arhitecturale, rămân ca valori". Adrian Tudose a oferit exemplul dat de Leonardo da Vinci, "Omul vitruvian", în care proporțiile corpului sunt expuse într-o operă de artă, simbolizând posibilitatea de a deveni aproape orice: "Important e să ai visuri mari, pentru a face lumea mai bună", punctează conferențiarul.
Cele aproximativ 45 de planșe expuse în sala de expoziții temporare a MINAC acoperă domenii care au explodat din punct de vedere al evoluției în perioada Renaș-terii: pictură, sculptură, arhitectură, știință, muzică. Astfel, vizitatorii expoziției pot afla mai multe despre inova-torii din muzica secolului al XVI-lea - Stradivari, Guar-neri, Monteverdi, despre pic-tori celebri precum Tițian, Rafael, Boticelli, Dürer, Bosch, pot omagia descoperirile lui Galileo Galilei, Johannes Gutenberg sau Leonardo da Vinci, pot admira faimoasele sculpturi realizate de Michelangelo, Verrochio sau Donatello și își pot completa cunoștințele din domeniul arhitecturii și al alchimiei.
Expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu inițiat de Asociația "Noua Acropolă" în 2005, fiind vernisată pentru prima dată în 2007. Proiectul mai cuprinde și prezentări multimedia - powerpoint, documentare - modalități prin care informațiile să ajungă mai rapid și mai eficient la public. Astfel, campania de "popularizare" a valorilor re-nascentiste continuă cu pre-zentarea filmului documentar "Florența - steaua Renașterii", care va fi proiectat la MINAC duminică, 7 februarie, de la ora 11.
De asemenea, pe 14 și pe 21 februarie, de la ora 11, la MINAC vor avea loc două conferințe, pe temele "Filozofie și hermetism în Renaștere", respectiv "Renașterea pe teritoriul românesc", susținute de Adrian Tudose.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1806 secunde