Astăzi sărbătorim Ziua mondială a scriitorilor

94
Astăzi sărbătorim Ziua mondială a scriitorilor - dddd-1583222120.jpg

Articole recomandate

La 3 martie este aniversată Ziua mondială a scriitorilor, instituită de English Pen Club în 1986, potrivit Agerpres.

Clubul Internațional Pen a fost înființat în 1921, la Londra, având ca obiectiv promovarea prieteniei și sprijinului intelectual printre scriitorii de pe mapamond. Numele asociației face referire la poeți, eseiști și romancieri, dar sunt incluși scriitori ai tuturor formelor literare, jurnaliști și istorici. Scriitoarea britanică Catherine Amy Dawson Scott a avut ideea constituirii Clubului alături de primul președinte al organizației, John Galsworthy. Treptat, acest club a evoluat într-o asociație mondială a scriitorilor și jurnaliștilor. Este cea mai veche organizație de apărare a drepturilor omului și a breslei literare din lume.

În 1923 a fost creat PEN Clubul Român, care l-a avut printre inițiatori pe Liviu Rebreanu, conform penromania.ro. Printre membrii clubului s-au numărat de-a lungul timpului scriitori precum Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu, Victor Eftimiu. Centrul PEN Român a fost reînființat în ședința din 11 septembrie 1990, prilej cu care numeroși scriitori români, înscriși pe baza unei declarații, își exprimau acordul față de prevederile stipulate în Carta PEN, care era în vigoare din 1921, indică penromania.ro.

Clubul Internațional Pen are, în prezent, centre în peste 130 de țări și este cea mai veche organizație care luptă pentru dezvoltarea lumii culturale și pentru libertatea de expresie, indică www.panorama.am.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7205 secunde