Astăzi, zi importantă pentru dobrogeni: 134 de ani de la Unirea Dobrogei cu România

489
1
Astăzi, zi importantă pentru dobrogeni: 134 de ani de la Unirea Dobrogei cu România - ziuadobrogei1321191819-1352883530.jpg

Articole de la același autor

La 14 noiembrie 1878 armata și administrația română au intrat în teritoriul dintre Dunăre și Mare astfel împlinindu-se unirea Dobrogei cu România, iar pe 23 noiembrie 1878 trupele române intrau în Constanța.


Unirea Dobrogei cu România a avut loc în urma războiului de independență din 1877-1878 și a fost consfințită prin Tratatul de la Berlin de la 13 iulie (1 iulie stil vechi) 1878. În schimbul Dobrogei România a trebuit să cedeze Rusiei Basarabia de Sud (județele Cahul, Bolgrad și Ismail), pe care o obținuse în urma Războiului Crimeei (1856).
La data amintită anterior, 14 noiembrie 1878, la Brăila, Divizia activă, sub comanda generalului Gheorghe Anghelescu, însărcinată cu preluarea administrației militare în Dobrogea, a fost trecută în revistă de domnitorul Carol.
Cu acest prilej a fost citită soldaților Proclamația către armata română, cu ocazia preluării Dobrogei:


"Soldați!
Puterile mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a prinților noștri de mai înainte.
Azi veți pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! Însă acum veți merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci amici, ca frați ai locuitorilor, care de azi înainte sînt concetățenii noștri.
Soldați! În această nouă Românie veți găsi o populațiune care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veți găsi și locuitori de alt neam și alte credințe. Toți aceștia, care devin membri ai statului român, au același drept la protecțiunea și la dragostea voastră!
Între ei veți găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire ca să respectați credința lor.
Fiți în mijlocul noilor voștri concetățeni, ceea ce ați fost atît în timp de pace cît și pe cîmpul de onoare: model de bravură și de disciplină, apărători ai drepturilor României și anteluptători ai legalității și ai civilizației Europei; astfel vă cunoaște acum întreaga Europă, și cu mîndrie confirmăm aceasta.
Așadar, drum bun soldați și Dumnezeu să vă apere.
Trăiască România!
Dat la Brăila la 14 noiembrie, anul 1878.
 Carol"


În Proclamația către populația Dobrogei, domnitorul preciza:


 "Noi nu intrăm în hotarele voastre ca niște cuceritori, dar, o știți și voi, mult sînge românesc s-a vărsat pentru dezrobirea popoarelor din dreapta Dunării.
 Locuitorilor de orice naționalitate și religiune, Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrîn și Ștefan cel Mare, de astăzi face parte din România". (P.T.)


Comentează știrea

FONDURI NERAMBURSABILE UE
14 noiembrie 2012
FONDURI UE

2013 este anul in care Fondurile NERAMBURSABILE Europene se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Aflii mai multe detalii pe site-ul:wwwfondurieuropenenerambursabile.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3578 secunde