Destăinuindu-ne experimentul Tahiti

Aurelia Lăpușan aduce Paradisul Lumii mai aproape de constănțeni

750
"Totul capătă sens când poți împărtăși ceea ce trăiești și simți" este doar una dintre frumoasele concluzii la care a ajuns dr. Ioana Atger, personajul principal al noii cărți a publicistei Aurelia Lăpușan.

De această dată, însă, prolifica scriitoare constănțeană abordează un nou gen, reportajele de călătorie. Cartea "Tahiti - misterioasa perlă a Planetei albastre" a ieșit, în condiții grafice deosebite, din tiparul editurii "Dobrogea" a Trustului de presă "Cuget Liber" și adună în paginile ei, neconvențional, un interviu, mai multe reportaje de călătorie, din care o parte au fost publicate în premieră în coloanele ziarului "Cuget liber" în cursul anului 2005, dar și corespondență, căreia i se alătură câteva eseuri.
În cele 172 de pagini full color sunt prezentate sugestive fotografii, peste 200, care aduc convingător în sufletul lectorului din frumusețea fără margini a locurilor și oamenilor din îndepărtatul Tahiti. Editura Dobrogea a asigurat condiții grafice deosebite cărții, punând în valoare ilustrațiile realizate de câțiva prestigioși colaboratori ai unor publicații franceze.

O lectură ca o călătorie de vis
Lucrarea condensează în cuvinte timpul petrecut în spațiul mirific al Planetei noastre, supranumit Paradisul lumii, constituind o parte de viață mărturisită, în speranța că gestul va fi înțeles, motivat și transmis și altora. Cele scrise definesc maturitatea profesională, dar și sentimentele și aspirațiile personajelor implicate în experimentul Tahiti.
Dr. Ioana Atger, cea care explică și se explică în răspunsurile punctuale ale reporterului, este născută la Cluj-Napoca, absolventă a Universității de Medicină "Carol Davilla" din București, în prezent pedopsihiatru la Clinica medico-pedagogică Dupre Sceaux-Paris, cu un dublu doctorat în psihopatologie la Paris, specializată în psihiatria copilului și a adolescentului. Este autoarea cărții de mare succes "Bebe qui es-tu? 0-12 mois", apărută în Les editions Haoma, Paris, 2004. A fost detașată în anul 2004 la Papeete - Tahiti, pentru a pune bazele "Casei Copilului în Pace", un prim centru de consultații pentru copii, adolescenți și familiile acestora.
Dincolo de mitul Tahiti = Paradisul lumii, din carte mai aflăm cum arată astăzi acest spațiu de cultură și civilizație, ce moșteniri sunt aduse prin vreme de actualii băștinași care populează insulele, ce este canibalismul și de ce se mai practică incestul, dar și ce asemănări sunt cu civilizația românilor sau ce știu tahitienii despre România.

Lansarea de-acasă, anunțată în luna septembrie
Prolifica activitate editorială a autoarei - 10 lucrări monografice, în coautorat cu Ștefan Lăpușan, dar și patru cursuri de jurnalism și trei cărți de beletristică, la care se adaugă studii științifice publicate în 20 de volume colective și alte 6.500 articole de presă, marchează bilanțier cei 60 de ani de viață împliniți recent. Se mai află sub tipar, sub aceeași semnătură, o inedită corespondență cu scriitorul dobrogean Pericle Martinescu, precum și un volum consistent de interviuri cu importante personalități, publicate, cele mai multe, în decursul vremii în coloanele publicației "Cuget liber".
Lansarea cărții semnate conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan se va face mai întâi la Cluj Napoca, miercuri, 20 august, în organizarea Polului cultural clujean, urmând ca în cursul lunii septembrie să aibă loc lansarea și la Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9983 secunde