"Autodenunț" șocant al unei profesoare de limba română: "Nu voi respecta nici viitoarea programă"

5101
6

Articole de la același autor

Inspirată de subiectul aberant propus elevilor de clasa a XII-a dintr-un județ la recenta Olimpiadă de limba română, o profesoară a decis să se… autodenunțe. "Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, "Amintirile" lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca "Micul Prinț" sau "Cartea junglei", fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învățăm să fim sinceri, asertivi.

Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menționați mai sus. Voi continua să propun elevilor mei numai lecturi care să-i atragă spre literatură, să sădesc în ei o sămânță de bucurie a lecturii.

Recunosc că lucrez cu elevii mei mai ales exerciții de gramatică normativă pentru învățarea scrierii corecte, că sar peste noțiuni de gramatică teoretică pentru care elevii mei nu sunt pregătiți la un moment dat.

Pentru că eu cred că educația se face prin motivare pozitivă, bucurie, joc, stârnirea curiozității, prin colaborare și comunicare vie între profesor și elev într-o limbă actuală și pornind de la ceea ce-i este cunoscut și drag copilului, prin deschiderea spre cultura națională și universală".

Reacțiile nu au întârziat să apară. 

Comentează știrea

eugen
3 martie 2017
denunt

astai profa de limba si literarura ROMANA sau de universala

Moromete
3 martie 2017
Praf sub preș

E un fel de a te ascunde de incompetență. Copiii vin la scoala si citesc poeziile doamnei profesoare si in paralel fac meditatii la greu cu alte profesoare care respecta programa. Curios nu? Si inyeligent din partea ei.

Crs
3 martie 2017
...

Nu il intelegem pe Creanga, dar pe Cervantes si Shakespeare da! Absurd

Crs
3 martie 2017
revin cu un comentariu extins

M-am enervat atat de tare cand am citit acest articol incat m-am gandit sa revin cu un raspuns detaliat. Nu il intelegem pe Creanga, dar citim Cervantes si Shakespeare. Exista atatea texte care apartin literaturii romane, care plac tinerilor si la care se poate apela (da, surprinzator, si lecturi contemporane ce au priza la lectori). Nu inteleg de ce se doreste cu atata indarjire eliminarea elementului autohton. Nu tot ce e bun trebuie sa vina din afara tarii. Consider ca orele de romana din liceu trebuie sa fie DE ROMANA, unde sa se studieze literatura romana si, de ce nu, lexicul. Nimeni nu cred ca e impotriva unui optional de literatura universala (stiu ca inainte exista aceasta materie, literatura universala, poate la liceele cu profil pedagogic si teoretic - sectia uman), dar acest lucru nu inseamna renuntarea la valorile romanesti. Alte culturi tin cu dintii de putinul pe care il au, iar noi dam cu piciorul din comoditate si false iluzii culturale. Acest anunt "socant" al profesoarei de limba romana nu ne face niciun serviciu. Faptul ca nu respecta programa este o abatere ce nu trebuie aplaudata, caci singurii care vor suferi sunt elevii. Examenul de BAC respecta programa :). Din punctul meu de vedere ar trebui sa caute metode eficiente de predare a continuturilor din programa. Sunt sigura ca o metoda moderna va da rezultate satisfacatoare.

Eva
5 martie 2017
Uimite

O cretina sinistra. Ce este trist, este faptul ca o gasca de incompetenti ajung vedete in urma emiterii unor aberatii. Si mai cretina este autoarea articolului care promoveaza asa ceva.

Diana
5 martie 2017
Avandardist ? Nu. Normal si uman, DA!

Cati dintre cei care ati comentat ati avut sau aveti un copil care a dat sau va da examenul de bacalaureat ? Ati discutat vreodata cu copiii vostri despre materiile predate la scoala? Ati aflat cu stupoare oare ca urasc sau nu pot sa invete pe de rost caiete si carti intregi la literatura, pagini fara fond care redau doar opinia altora (toti decedati de altfel, critici din alta lume decat cea contemporana) despre o tema si nu isi pot exprima propria opinie doar pentru ca profesorul nu cunoaste decat varianta pe care le-o dicteaza din suportul de curs pe care l-a pastrat din facultate ? Asta inseamna educatie ? Asta inseamna cultura ? Apreciez curajul doamnei profesoare de a lasa libertate de exprimare copiilor, de a le stimula inteligenta si nu de a-i tine in continuare in incultura. Nici nu conteaza daca autorul e roman sau strain, conteaza ca invata si nu ca tocesc! Da, in continuare sistemul de invatamant promoveaza materii inutile uneori sau neinteresante pentru anumite profile, copiii nostri incheie un ciclu de invatamant cu informatii care doar pe foarte putini o sa-i ajute in viata. Gramatica limbii romane si lectura pot fi mai de folos decat memorarea unor texte de neinteles pentru copilul modern (si nu vorbesc despre faptul ca unii copii isi petrec timpul stand mai mult pe telefon si pe laptop decat invatand), care vrea mai mult, vrea deschidere si vrea sa conteze si parerea lui. Din pacate insa, abordarea doamnei profesor va avea repercusiuni doar asupra elevilor care vor sustine examene depasite, la finalul clasei a VIII-a sau a liceului. Programa e aceeasi, mentalitatea celor care o aproba e aceeasi, aproape nimic din ce se invata acum la scoala nu e adaptat la realitatea vietii si a pietei muncii. FNAP ar trebui sa sustina interesul copiilor care vor trebui sa isi aleaga o meserie intr-un final. Profesorii ar trebui sa aiba si ei ceva de spus, chiar daca le va fi greu unora dintre ei sa isi reorganizeze materia, stilul, metoda. Pana la urma, ce este mai important decat copiii nostri ?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0345 secunde