Biserica îl cinsteşte, astăzi, pe Sf. Ier. Grigorie Luminătorul

264
Biserica îl cinsteşte, astăzi, pe Sf. Ier. Grigorie Luminătorul - c471e5c3cfc445b390ad1c0c42351451-1632976776.jpg
Astăzi, 30 septembrie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiepiscopul Armeniei; Sf. Mc. Ripsimia şi Gaiani. Născut în Armenia, Sfântul Grigorie provenea dintr-o familie nobiliară, înrudită cu familiile regale ale Armeniei şi Persiei, din seminţia arzacizilor.

În urma unui conflict al familiei sale cu regele armean, doar Sfântul Grigore şi fratele său au fost salvaţi de la moarte, fiind prunci, restul rudelor sale au fost omorâte. Sfântul Grigore a ajuns mai târziu la Roma şi de acolo a fost trimis în Cezareea Capadociei.

În Capadocia, Sfântul Grigorie s-a convertit la creştinism, a avut familie, soţie şi doi copii. După moartea soţiei sale, s-a întors la Roma, unde a început cu dăruire să slujească viitorului rege al Armeniei Tiridat al III-lea (261-317), un înfocat adept al religiei păgâne, căruia i-a mărturisit credinţa sa, fără temere.

Întors în Armenia, ca însoţitor al regelui Tiridat al III-lea, care a devenit conducător al Armeniei cu acordul romanilor, Sfântul Grigorie l-a mărturisit neîncetat pe Hristos, ceea ce a atras mânia protectorului său.

Pentru credinţa sa a fost chinuit foarte rău ani de zile, dar în urma unor vindecări miraculoase, a reuşit să-l convingă pe rege de adevărul propovăduirii sale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2824 secunde