Bob Dylan, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură

207
Bob Dylan, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură - bobdylan-1476358703.jpg

Articole recomandate

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din 2016 este Bob Dylan, pentru că a creat o nouă formă poetică de expresie în marea tradiție a cântecului american.


"Timp de 54 de ani s-a reinventat. Un exemplu extraordinar este modul său extraordinar de a face rime, de a compune refrene, cât și modul de a gândi", a declarat un oficial al Academiei Suedeze, Sara Danils.

Principiile de bază ale Premiului Nobel pentru Literatură



Alfred Nobel a dorit ca acest premiu să fie decernat acelei persoane care a produs "cea mai remarcabilă lucrare, îndreptată spre un scop nobil", nu doar în domeniul beletristicii, ci și al altor tipuri de scriitură care, "prin formă și stil, dau dovadă de valoare literară".

Decernarea premiului se face ținând cont de anumite criterii, se precizează pe site-ul oficial.

Astfel, "nu se pune problema unei regiuni cu un anumit context politic sau de un război între Vest și Est. Este, mai degrabă, vorba despre autori care, prin integritatea lor, au dat naștere unor voci reprentative pentru cultura veche, care fie a fost eradicată de opresori sau a căror existență a fost supusă unor amenințări constante. Din zonele problematice ale Europei Centrale au apărut mai mulți autori care au dat voce experiențelor traumatice prin care au trecut, cu scopul de a aduce în discuție valori umane esențiale, valori care sunt în concordanță cu filozofia lui Nobel. Acesta este doar un aspect al Premiului Noel pentru Literatură. În cele din urmă, premiul nu se acordă celor care prezintă o viziune a vieții, care vor să portretizeze moștenirea culturală sau angajamentul scriitorului față de o anumită temă. În schimb, Premiul Nobel pentru Literatură celebrează puterea artistică prin care experiențele umane au fost transpuse în universul literar".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2093 secunde