Cadrele didactice solicită protecție în școli. "Nu mai vrem violență!"

527
Cadrele didactice solicită protecție în școli.

Articole de la același autor

Zilnic, în multe școli din țara noastră și chiar din județul Constanța, sunt profesori umiliți, jigniți, scuipați sau loviți, unii dintre ei răniți grav. Numărul cazurilor de violență, de orice tip, la adresa cadrelor didactice, este în creștere, susțin reprezentanții sindicatelor din Educație, vorbim chiar de un fenomen care ia amploare. Principalul motiv ar fi lacunele din sistemul legislativ.

"Unde vom ajunge în această situație? Într-o stare perpetuă de pericol în care se vor afla cadrele didactice, dar și elevii. Suntem deja cu un pas acolo - cadrele didactice au început să se teamă să își desfășoare activitatea pentru că în unitățile de învățământ poate oricând să pătrundă un agresor, care să facă rău angajaților din învățământ sau elevilor", sunt de părere cei de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. 
 

Ținând cont de această situație, FSLI solicită conducerii Senatului României să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, îndrumare și control în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. Acest proiect de lege este blocat, de peste doi ani, la Senat.

Potrivit proiectului de lege, "personalul didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar beneficiază, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică".

Astfel, aceștia ar trebui să se bucure de respect și considerație față de persoana sa și față de profesie din partea beneficiarilor primari, secundari și terțiari ai educației, precum și din partea celorlalți salariați ai unității, să aibă parte de un climat de ordine, disciplină și respect, în timpul desfășurării actului educațional.

Abuz psihic, amenințări, limbaj neadecvat

"Această lege, după aprobare, va deveni un scut de protecție pentru colegii noștri, iar spațiul școlar va fi unul sigur, în care să se presteze un act educațional de calitate. Solicităm tuturor parlamentarilor României să trateze cu seriozitate maximă această problemă a siguranței din școli! Mulți dintre dumneavoastră sunteți părinți sau chiar bunici. Vreți școli în care există pericol, violență, abuz psihic, amenințări, limbaj neadecvat? Noi credem că nu! Faceți ceva, pentru că aveți toate prerogativele prin care puteți schimba realitatea, oferind o soluție acestei probleme grave cu care se confruntă cadrele didactice! Dacă nu faceți nimic, vă dați acordul, domnilor parlamentari, pentru o singură premisă: aceea în care cadrele didactice și elevii vor merge cu teamă la școală! Spațiul în care are loc actul educațional trebuie să fie unul al siguranței, al încrederii și al dezvoltării", a declarat Simion Hancescu, președintele FSLI. 
 

Sindicaliștii se angajează chiar să inițieze o campanie de strângere de semnături în toate unitățile școlare din țară, pentru susținerea acestui proiect de lege.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5544 secunde