Casa Alleon, clădirea care înfruntă marea prin expresivitate

564
Casa Alleon, clădirea care înfruntă marea prin expresivitate - 4ff72fd52fa01fecdc4505b5fb5718c9.jpg
În evocările sale, George I. Auneanu, citat de dr. Doina Păuleanu, în volumul "Constanța. Aventura unui oraș european" (editura Ex Ponto, 2003) menționează casele Alléon, despre care spune că au început să fie clădite în jurul anilor 1882-1883. Pe Strada C.A. Rosetti se află o casă cu o istorie misterioasă, argumentată de "paramentul de piatră, masivitatea, asimetria dar mai ales turnul circular de colț cu cupolă, cornișă și consolă în acoladă" (p. 253).
"Expresivitatea sa rezultă din formă, amplasament și culoare: forma sa este extrasă de arhitect din reculita castelelor gotice. Utilizată decorativ în secolele care o privaseră de funcționalitate, ea poate fi și reflexul romantic, corespunzător unei stări de spirit viforoase, legată de percepția imensei mase lichide spre care se orientează, parcă înfruntând-o, turnul.
În ceea ce privește contrastul de culoare, acesta rezultă din utilizarea cărămidei aparente la corpul turnului și a pietrei bine fățuite la cupola și consola în acoladă; cele cinci ferestre înalte cu terminație semicirculară sunt încadrate de contururile unor arcuri frânte; inventatepentruaprelua șidescărca masele teribile ale construcțiilor medievale, aceste arcuri au aici un grațios parcurs decorativ" (p. 254), arată dr. Doina Păuleanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.3812 secunde