Cauzele consumului de droguri în rândul adolescenților, tema dezbaterii Liceului "Ioan Cotovu" din Hârșova

771

Articole de la același autor

Tragicul bilanț al celor trei zile de Saga Festival, de pe Arena Națională din București, soldat cu decesul a doi tineri, din cauza unor supradoze, dar și constatarea a 129 de infracțiuni, majoritatea fiind pentru trafic și deținere de droguri pentru consum propriu, este, incontestabil, un grav semnal de alarmă asupra pericolului la care sunt expuse viitoarele generații.

Pe fondul îngrijorării tot mai accentuate cu privire la acest flagel, sala mare a Primăriei oraşului Hârşova a găzduit evenimentul intitulat „Dependența: necesitate sau opțiune”, organizat de Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova, prin prof. Virginia Penaru, catedra de Educație Socială.



Plecând de la acest titlu, inspirat de riscurile la care se supun copiii încă de mici, întrucât sunt ușor influențabili, au participat la dezbatere elevi de gimnaziu din localitate. Iar invitații-vorbitori – în persoana Roxanei Ileana Mirea, psiholog în cadrul Agenției de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, și psih. Mariana State fondator şi coordonator al Centrului Equitas Constanţa - au adus în dezbatere problema consumului de droguri în rândul adolescenților.

Cei 72 de elevi cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, devenită grupă de risc, au fost informați despre efectele negative ale consumului de droguri atât din punct de vedere al sănătății fizice și psihice, precum și în plan social, fiind demontate mituri „la modă”.



Acest subiect încă tabu continuă să pună o amprentă destul de serioasă asupra comportamentului adolescenților, şi nu numai. Dacă în anii `90 -`95 se vorbea doar de tranzit al substanțelor de mare risc pe teritoriul țârii noastre, acum s-a ajuns să se vorbească despre piața liberă a distribuitorilor și despre creșterea consumului, statisticile arătând că vârsta consumatorilor de droguri scade de la an la an.

„De cele mai multe ori, tinerii nu sunt bine informați sau nu dețin informații corecte despre droguri. A şti ce înseamnă şi ce implică consumul de droguri ajută la a discuta despre ele în mod deschis şi constructiv.

Invitatele mele, în prezentarea materialelor, au ținut să precizeze că necesitatea realizării acestui eveniment s-a datorat unei afirmații a consumatorilor de droguri, care își argumentează consumul prin lipsa opțiunilor pentru socializare: «jumătate din cei de vârsta mea se droghează și jumătate joacă la aparate. Eu să stau pe dinafară?»”, a declarat Virginia Penaru.

Plecând de la aceste afirmații, au fost aduse în discuție efectele negative ale consumului de droguri pe plan fizic, psihic și social.



Rând pe rând, curiozitatea elevilor prezenți a lansat subiecte precum: ce știi despre droguri? Ce ai face dacă ai descoperi că cineva apropiat folosește droguri? Ce ai face dacă ţi s-ar oferi droguri? Cum ai reacționa dacă ai descoperi că un prieten face trafic de droguri?

„În încheiere, aș vrea să precizez că nu există răspunsuri simple la problemele cauzate de consumul de droguri, dar a deține informațiile necesare ajută la remedierea lor. A vorbi despre droguri şi despre consumul lor poate fi dificil pentru oricare dintre noi: părinți sau adolescenți. Te poți simți jenat să vorbești, nu ești destul de încrezător, dar niciodată nu eşti singur”, a conchis organizatoarea evenimentului, cu speranța că elevii au înțeles că drogurile sunt o alegere din care mulți nu se mai pot întoarce.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4759 secunde