Ce ascund arheologii din Mangalia de vânătorii de comori

2220
3

Tabăra de arheologie "Callatiana", organizată la Mangalia săptămâna trecută, s-a încheiat cu succes.

În doar o săptămână de săpături, cei opt studenți însoțiți de responsabilul științific al șantierului arheologic "Callatis", dr. Mihai Ionescu, de directorul muzeului de arheologie, Sorin Marcel Colesniuc, și de prof. univ. Cristian Olariu, de la Facultatea de Istorie a Universității din București, au scos la suprafață construcții antice din piatră de calcar.
"Ar putea fi o fermă elenistică sau un tumul aplatizat", ne-a spus Sorin Colesniuc concluziile preliminare la care a ajuns împreună cu ceilalți doi cercetători științifici: "Dar, mai degrabă, un tumul aplatizat. Sunt niște pietre în centrul secțiunii. Acolo ar putea fi un mormânt. Deocamdată, nu putem spune prea multe, pentru că nu s-a săpat decât o săptămână, n-a fost timp suficient. Cercetările viitoare ne vor lămuri însă pe deplin asupra funcționalității acestor amenajări antice".
Directorul muzeului speră ca săpăturile să continue vara viitoare, în cadrul aceleiași tabere: "Am vrea ca, la anul, să putem aduce mai mulți studenți, vreo 20", însă pentru asta va avea din nou nevoie de ajutorul Garnizoanei și Primăriei Mangalia, instituții cu care a colaborat și anul acesta la organizarea taberei, deoarece muzeul nu are fondurile necesare pentru cazarea și asigurarea meselor studenților.
Locul de săpătură a fost ales în urma perieghezelor făcute în zonă. "Apăruse ceramică la suprafață. Multă ceramică. Am zis să vedem ce-i acolo", ne-a povestit arheologul. Și au găsit ziduri. Antice.
Poziționarea în epoca elenistică au făcut-o după ceramica găsită - fragmente - care a fost transportată la muzeu pentru a fi spălată, sortată, marcată, desenată și fotografiată.
În încercarea de a o feri de vânătorii de comori, descoperirea a fost din nou acoperită cu pământ la finalul taberei, însă numai după ce construcțiile de piatră au fost desenate, fotografiate și trecute în planul săpăturii.
"Rezultatele cercetărilor le vom prezenta luna viitoare la sesiunea științifică «Pontica», unde am fost invitați de către colegii noștri de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar anul viitor le vom publica în Cronica Cercetărilor Arheologice din România", ne-a mai declarat cercetătorul științific dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Tabăra de arheologie "Callatiana este un proiect la inițiativa Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, realizat cu sprijinul Statului Major al Forțelor Navale și al Primăriei Mangalia.



Comentează știrea

admirator
10 septembrie 2012
no,, a dreaci sapatura

"ferma" sau tumul... (aplatisat)... olalalalalala! Doctorate a la poanta? Bani sa fie, ca broaste se gasesc!

stimate admirator
10 septembrie 2012
banuiesc ca ai fost acolo, nu-i asa?

stimate admirator, pentru sufletul tau, sa traiesti bine si linistit, doctoratele au fost pe bune, nu ca ale altora (gen plagiatorul de Mangalia, ca banuiesc ca esti in tema si daca nu pot sa-ti dau niste legaturi net sa te mai documentezi). iar privind sapatura, mai citeste/studiaza si dupa aia da-ti cu parerea. sa traiesti bine!

Răspuns la: no,, a dreaci sapatura
Adăugat de : admirator, 10 septembrie 2012
"ferma" sau tumul... (aplatisat)... olalalalalala! Doctorate a la poanta? Bani sa fie, ca broaste se gasesc!
anti gunoaie si mizerie din centrul orasului,peninsula si cam in toate cartierele orasului
10 septembrie 2012
doresc sa protestez impotriva nesimtirii primarului, a parazitismului angajatilor primariei si neimplicarea generala a institutiilor subordonate primariei

1, sa va fie rusine ca orasul asta e plin de maidanezi si gropi de gunoi2,politia locala nu se implica cu mai nimic in solutionarea problemelorscandalurilor nocturne,3,majoritatea angajatilor primariei freaca menta in birouri..sunt doar cateva din nemerniciile aruncate asupra bietilor constanteni de cand a venit ciiuma mazareasca...iata si problema carutelor care merg de-a valma cu gunoaie si peturi -asta cand nu fura -merg rromii sau aia de la tzara nestingheriti de nimeni prin oras,desi e interzis de lege,problema e tot in raspunderea primariei si a politiei locale care e in subordinea lui mazare acum ...ce draku faceti, putorilor?

Articole din aceeași secțiune

Luni, 10 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Se apropie "Out of doors fest"
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Efect de seră" în această seară
Pagina a fost generata in 2.1433 secunde