"Ce înseamnă să fii cetățean european?"

1780

Articole recomandate

25 de elevi ai Liceului Teoretic "Ovidius" Constanța s-au întors recent din Germania, dintr-o vizită programată ca primă etapă în cadrul unui schimb educațional cu elevi ai școlii "Martin Schongauer Gymnasium" din Breisach, Germania. Deplasarea elevilor constănțeni a reprezentat începutul colaborării lor cu cei 25 de elevi parteneri germani, urmând ca în luna martie 2009 Liceul Teoretic "Ovidius" să devină gazdă.
Tematica schimbului educațional este "Our understanding of European identity" - "Cum înțelegem identitatea europeană". Elevii celor două licee au fost primiți de primarul orașului Breisach, care a avut amabilitatea să discute cu tinerii despre ideea de oraș european. De altfel, orașul Breisach, aflat la granița dintre Franța și Germania, se mândrește cu faptul că locuitorii săi au fost printre primii europeni care au votat în cadrul unui referendum pentru o Europă unită, la scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
Mai mult, pentru a facilita accesul la informație al elevilor români și germani, aceștia au făcut o vizită la Strasbourg, unde au fost primiți de asistentul lui Dr. von Wogau membru al Parlamentului European. Elevii români și germani au fost curioși să afle care este politica Uniunii Europene referitor la păstrarea identității naționale, dar și cum este definită ideea de identitate europeană. Ulterior discuțiilor - care au durat aproa-pe două ore - elevii au vizitat Parlamentul European.
Întorși la Breisach, cei 50 de elevi au încercat, în cadrul unui atelier de lucru, să definească în proprii ter-meni ideea de «identitate europea-nă». I-a ajutat și faptul că pe parcur-sul celor 6 zile petrecute împreună au descoperit că au multe lucruri în comun. Urmează ca în martie să de-finitiveze documentele pe care
le-au elaborat împreună și astfel să încerce să răspundă întrebării "Ce înseamnă să fii cetățean european, dar și cetățean al unei țări europene?".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8509 secunde