Chiar se transformă ziarele în portale de știri?

267
Evenimentul petrecut vineri, 15 martie, la Universitatea "Ovidius" nu s-a încadrat în tipologia imprevizibilului, a acelor șocante articole de presă, dar a suscitat aprinse dezbateri, atingând poate cel mai fierbinte subiect al zilelor noastre "Jurnalismul românesc în căutarea propriei identități".

La masa rotundă inițiată de Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, mai precis de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, gazda evenimentului, invitat de onoare a fost conf. univ. dr. Marian Petcu, coordonatorul impresionantei enciclopedii cronologice "Istoria jurnalismului din România în date". 

Volumul reprezintă rezultatul muncii a 120 de specialiști - bibliotecari, profesori, istorici, arhiviști, jurnaliști -, timp de patru ani. De aceea, printre invitați s-au numărat și Virgil Coman, directorul Arhivelor Statului, Filiala Dobrogea, dr. Corina Apostoleanu - Biblioteca Județeană "I.N. Roman", împreună cu directoarea acestei instituții, Cornelia Pariza, Costin Scurtu, de la Muzeul Marinei Militare.

Între cele 1.414 file sunt prezentate, în forme rezumative, 18.000 de publicații, periodice, radiouri, televiziuni, agenții de presă, precum și 33.500 de jurnaliști și publiciști. De asemenea, se regăsește tot ce s-a întâmplat semnificativ în 230 de ani, până în anul 2011, cartea fiind utilă tuturor celor interesați de istoria jurnalismului, de istoria culturii din țara noastră.

Aflat la a noua lucrare, Marian Petcu declara: "Fiecare carte a mea este rezultatul unei furii", referindu-se la faptul că istoricii de profesie nu au făcut o pasiune pentru sectorul presei, cu toate că presa este o urmă, un document social. 

A continuat prin a destăinui că s-a simțit precum un ocnaș care a clădit Canalul Dunăre-Marea Neagră, adăugând că jumătate din bibliotecile publice ale României au refuzat să participe la proiect, volumul bazându-se pe un impresionant voluntariat.

Dezbaterile ce au urmat lansării nu aveau cum să nu aducă în discuție noile forme de manifestare ale jurnalismului, dar care nu reprezintă adevăratul jurnalism. Ba chiar dr. Corina Apostoleanu a lansat un apel către jurnaliștii constănțeni de a participa la o întâlnire comună cu reprezentanți ai Bibliotecii Județene "I.N. Roman", plecând de la faptul că ceea ce se întâmplă astăzi în presă este fără precedent și asistăm la transformarea ziarelor în portale de știri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Cultură-Educație : Premieră la Cityplex
Sâmbătă, 16 Martie 2013
Stire din Cultură-Educație : Un week-end bogat în spectacole
Pagina a fost generata in 1.4426 secunde