Admitere Universitatea "Ovidius"

Cifra de școlarizare direct proporțională cu taxa

1058
Candidații pe locurile oferite de Universitatea "Ovidius" s-au putut înscrie până vineri, 25 iulie, la una sau mai multe facultăți. Astăzi, 26 iulie, este ultima zi de înscriere pentru cei care doresc să urmeze cursurile Facultății de Istorie și Științe Politice. Tot astăzi este ultima zi de înscriere la masterat, dar pentru acest ciclu de studii se va mai organiza o sesiune de înscriere în luna septembrie, pentru locurile rămase libere.

Bătaie mare se dă pentru locurile oferite de Facultatea de Științe Economice, unde, până la data de 24 iulie, s-au înscris 1.853 de candidați la cursurile de zi și 166 la cursurile ID / IFR (Învățământ la distanță / Învățământ fără frecvență). Lucru de înțeles, de altfel, întrucât numărul de locuri alocate pentru această facultate este de 1.422, dintre care 100 de locuri fără taxă, un loc pentru persoanele de etnie rromă, un loc pentru candidații din Republica Moldova, 720 de locuri cu taxă, la zi și 600 la ID.
Pe locul al doilea în topul celor mai mulți înscriși, dar cu număr mare de locuri, este Facultatea de Drept și Științe Administrative, pentru care au optat 913 candidați, dintre care 780 pentru cursurile la zi și 133 pentru cele învățământ la distanță. Cifra de școlarizare a facultății este de 44 de locuri bugetate, un loc pentru candidații rromi, 700 de locuri cu taxă și 400 de locuri pentru locurile IFR.
Cele mai puține locuri s-au ocupat la Facultatea de Educație Fizică și Sport, unde doar 88 de candidați s-au înscris, deși cifra de școlarizare pentru anul universitar 2008-2009 este de 227 de locuri.
Spre deosebire de anii trecuți, Facultatea de Litere și-a suplimentat numărul de locuri, având o cifră de școlarizare de 483 de locuri în anul universitar 2007-2008.
Posibilități mai mari oferă și Facultatea de Arte, care pune la dispoziția candidaților 76 de locuri, în timp ce anul trecut au fost disponibile doar 65. Aruncând o privire comparativă pe cei doi ani universitari, numărul total de locuri pe universitate a crescut, nu singur, ci odată cu taxele de școlarizare, cuprinse între 1.750 și 5.500 lei, față de anul trecut, când valoarea taxelor era de 1.600 – 3.500 lei.

Sistemul Bologna creează diferențe
La nivelul absolvenților studiilor universitare de licență s-a creat, începând cu acest an, o diferențiere între promoțiile "pe stil vechi", care au studiat timp de patru ani, și promoțiile noi, pe care s-a experimentat mult prea europeanul sistem Bologna. Astfel, cele două grupuri de absolvenți funcționează după legi diferite: promoția de patru ani are ca statut legea 84/1995, în timp ce promoției Bologna i se aplică legea 288/2004. Diferența dintre cele două o constituie faptul că absolvenții studiilor de scurtă durată (3 ani) nu se pot înscrie decât la un masterat acreditat de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), ceea ce îngustează aria domeniilor de studii masterale. Spre exemplu, masteratul "Relații Internaționale în secolele XIX-XXI" din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității "Ovidius" nu este acreditat de ARACIS, drept pentru care absolvenții Bologna nu au putut opta pentru acest tip de studiu. În schimb, la acest mas-terat au avut acces absolvenții studiilor de lungă durată, care, deși au avut la dispoziție mai puține locuri bugetate, s-au putut înscrie la orice masterat.
Putem măsura, astfel, dezavantajele sistemului Bologna, care își propune să creeze studentul european perfect, fără a ține cont de implicațiile locale.

Masteratele, în căutarea anului pierdut
Promoției Bologna i s-au pus la dispoziție mai multe locuri subven-ționate de stat decât absolvenților modelului clasic de studii de licență. Astfel, conform anexei 24 privind cifra de școlarizare desemnată prin OMECT nr. 3325 / 28.02.2008, Universității "Ovidius" i s-au acordat 767 de locuri la master fără taxă, dintre care 257 pentru absolvenții pe stil vechi și 510 pentru cei pe sistem Bologna. În concluzie, locuri mai multe, dar opțiuni mai puține.
În luna mai, secretarul de stat pentru învățământ superior, Remus Pricopie, preconiza că vor exista două examene de admitere la masterat pentru cele două tipuri de absolvenți. Previziunile nu au stat în picioare, întrucât admiterea se face fie pe dosar, fie pe baza unui singur examen pentru ambele promoții, în funcție de universități.
Facultatea de Științe Economice e pe primul loc și în ceea ce privește numărul de înscriși la studiile de masterat, respectiv 96 de absolvenți ai sistemului Bologna și 29 din sistemul clasic.
Există și masterate la care absolvenții nu s-au înghesuit, de exemplu cele oferite de Facultatea de Inginerie mecanică, industrială și maritimă, unde nu există nici un candidat din rândul absolvenților Bologna, doar șase absolvenți de patru ani de studii de licență. Cei care doresc să se înscrie, totuși, la masterat, mai au o șansă în luna septembrie, majoritatea facultăților având două sesiuni de înscriere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.657 secunde