Cine este laureatul premiului Nobel pentru Literatură

135
Cine este laureatul premiului Nobel pentru Literatură - svetlana-1444372857.jpg

Articole de la același autor

Svetlana Alexievich, voce a disidenței într-unul din ultimele regimuri autoritare din Europa, a câștigat azi premiul Nobel pentru Literatură, potrivit Agerpres. Ziarista și scriitoarea din Belarus a fost recompensată pentru "opera sa polifonică, memorial al suferinței și curajului epocii noastre".

Svetlana Alexievich, în vârstă de 67 de ani, născută în timpul regimului Stalin, este a 14-a femeie care primește prestigiosul Nobel de la crearea sa, în 1901. Din cauza denunțării regimului autoritar al președintelui Alexandr Lukașenko, ea a fost nevoită să se exileze periodic, locuind în Italia, Franța, Germania și Suedia, mai spune Academia.Considerată favorită de câțiva ani, Svetlana Alexievich este autoarea unor cărți emoționante despre catastrofa de la Cernobâl sau invazia sovietică din Afganistan, interzise în țara sa. Mulți compatrioți îi citesc cărțile, deși autoritățile belaruse împiedică aparițiile sale publice la Minsk, oraș în care locuiește o parte a anului. 


Publicul prezent la Academia suedeză a aplaudat îndelung la aflarea laureatului Nobel din acest an, numele lui Alexievich fiind cunoscut fiindcă era favorită. Născută în 31 mai 1948 în vestul Ucrainei într-o familie de învățători de țară, absolventă a Facultății de Ziaristică a Universității din Minsk, Svetlana Alexievich a început să înregistreze pe magnetofon povești ale unor femei care au luptat în al Doilea Război Mondial. Materialul i-a folosit la scrierea primului roman, "Războiul nu are chip de femeie". De atunci, scriitoarea folosește aceeași metodă pentru a-și scrie romanele documentare, vorbind cu oameni care au trăit experiențe tulburătoare.A ajuns celebră odată cu lansarea romanului "Sicrie de zinc", despre războiul din Afganistan (1979-1989), publicat în 1990.Opera sa este tradusă în mai multe limbi și publicată în țări din toată lumea. Spectacole după cărțile sale au fost puse în scenă în Franța și Germania, în cea din urmă primind în 2013 prestigiosul Premiu al Păcii la Salonul de carte de la Frankfurt. Ultimul său roman, "Sfârșitul omului roșu sau Vremea dezamăgirii", despre povestea și tragedia lui "homo sovieticus", a fost recompensat cu Premiul Medicis pentru eseu în 2013. Svertlana Alexievich, prima belarusă premiată cu premiul Nobel pentru Literatură, primește 8 milioane de coroane suedeze.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Premiile Nobel pentru cercetători
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Doliu în literatura română
Pagina a fost generata in 0.4982 secunde