Cine pune lacătul pe istoria Constanței?

2050
15

Articole de la același autor

Autoritățile constănțene asistă pasive cum edificii culturale și istorice importante din oraș și județ sunt închise din lipsa fondurilor sau a proiectelor de reabilitare


Vestea că turismul cultural al județului Constanța pierde din patrimoniul de vizitare unul dintre cele mai faimoase obiective - Edificiul Roman cu Mozaic, nu putea rămâne doar o știre de presă.


Aflat în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Edificiul s-a hotărât să fie închis din cauza insecurității gea-murilor, ce ar putea pune în pericol turiștii, după cum declara Gabriel Custurea, directorul MINAC. Întrebat ce a făcut în acest sens de patru ani de când este managerul acestei instituții, Custurea afirma că nu are posibilități să aplice pentru proiecte europene ce ar putea salva istoria locului, întrucât MINAC nu își permite să suporte partea din finanțare, de milioane de euro, așa cum prevăd respectivele proiecte europene. "Toată lumea visează bani europeni. Eu nu pot cofinanța, de aceea suntem băgați pe proiecte mici, de 5.000 euro", a mai adăugat Cus-turea. Și a continuat prin a ne aminti de o inițiativă a Groove Hour de "resuscitare" a Edificiului Roman cu Mozaic, în parteneriat cu Consiliul Județean.


"Un mall cultural cum nu mai există"
Ieri, am stat de vorbă cu Dan Frigioiu, managerul Groove Hour, care ne-a pus la dispoziție documentația înaintată organelor locale abilitate să autorizeze demararea lucrărilor propuse. "Dacă auto-rizația de construire ar fi fost emisă la timp, adică în 30 de zile, proiectul putea beneficia de fonduri norvegiene. Termenul limită a fost, însă, 7 aprilie, până când se puteau acce-sa nerambursabil 2 mi-lioane de euro. Iar costul total proiectului nu este de 10 milioane de euro, așa cum afirmă directorul Custu-rea, ci de 3,5 milioane euro. Am fi putut demara proiectul la sfârșitul acestui an, mai ales că noi am descris totul, la cheie. Am fi putut avea un mall cultural cum nu mai există în Europa, cu un trafic de vizitatori mai mare chiar și decât la «Antipa», în București. Iar cu cele două ediții ale Festivalului Antic, organizate în perimetrul Edificiului Roman cu Mozaic, am demonstrat că există potențial pentru ceea ce propunem noi, numai să se și vrea acest lucru!", a mai spus managerul Frigioiu.
  
Decât să ne batem capu, mai bine punem lacătu!
Pentru a ne lămuri dacă într-ade-văr autoritățile locale sunt sau nu de acord cu proiectul propus de Groove Hour, am stat de vorbă cu viceprimarul Decebal Făgădău, care ne-a declarat că este unul dintre cei care a insistat în pro-movarea acestui proiect, dar că nu poate fi autorizat atâta timp cât nu îndeplinește anumite condiții minimale, extrem de importante pentru un monument din clasa A. Neascunzând faptul că se teme că "noi nu avem răbdarea necesară de a investi în cultură fără a fi cu ochii pe profitul imediat". 


Indignarea multora, ca și a viceprimarului Făgădău, însă, provine din atitudinea conducerii MINAC față de tot ceea ce se întâmplă cu obiectivele din administrarea acestei instituții.


"Chiar nu poți să stai cu mâinile în sân și să așteptați să-ți facă alții treaba, dar la fiecare gropiță din stradă să trimiți specialiști. N-am înțeles atitudinea asta de a aștepta să vină mereu alții și alții să-ți zugrăvească în casă. Din vremea când eram directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii i-am sesizat pe cei de la MINAC cum își frâng mâinile și își plâng de milă că nu primesc bani de la Consiliul Județean, în timp ce eu mă agitam prin diferite proiecte să cresc fluxul de vizitatori de la 100.000 la 300.000", a mai adăugat viceprimarul.


Interesantă ni se pare și declarația senatorului Puiu Hașotti, care afirmă că pentru situația deplorabilă și îngrijorătoare a turismului cultural-istoric se face vinovat Consiliul Județean Con-stanța, care nu acordă atenția cuvenită monumentelor arheolo-gice din acest județ, unice în România și chiar în sud-estul Europei. "MINAC este muzeul care are cel mai mare grad de auto-finanțare dintre toate muzeele de istorie și arheologie din România. Mai mare și decât Muzeul Național de Istorie. Tot aici aș vrea să remarc că sunt niște doctori în istorie, cercetători absolut excepționali; unii dintre ei îndrăznesc să spun că sunt de valoare europeană", a conchis același interlocutor.


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
gogu pintenogu
5 mai 2014
hasotti: ocazii pierdute de a tacea

Bai tata Puiu cand te pupai cu Nicusor de 1 decembrie si o puneati de diverse afaceri gen Deprom, Tomis Research, etc., nu mai era de vina CJ? Cat ai fost ministru nu ai facut nimic decat sa investesti in proiecte himerice gen Histria unde era bagat si pretinu' Dragomir sau alde Coja. A mai auzit cineva de proiectul Histria? Si care sunt doctorii aia de valoare europeana, Custurea si Lungu cu care a sters pe jos Nelu Zugravu?

JIJI
5 mai 2014
CATE TAMPENII VA MAI TREC PRIN TICVA?

CUM DRACU VA TREC ACESTE TAMPENII PRIN CAP? MALL ACOLO SAU PISCINA SI PITIPOANCE PT PRIMARUL MAZARE SE POATE ORICE NU? FRATILOR TREZITI-VA CA ASTA FACE BORDEL OFICAL:))

Arheologul de serviciu!
5 mai 2014
...lipsa de viziune, lipsa de politici!

...o tema de dezbatere publica pentru Constanta pentru ca de aici pot veni foarte multi bani in sezonul estival. Situatia monumentelor noastre istorice este dezastruoasa. Nu zic ca MINAC nu are partea de vina. Dar este o institutia lipsita realmente de resurse financiare. Desi isi asigura intr/un procent superioar fata de oricare muzeu romanesc finantarea, muzeul nu poate face mai nimic. El poate propun finantatorului proiecte pe termen scurt si lung, acesta are obligatia sa le analizeze si sa le puna in aplicare. Insa finantatorul, in cazul de fata, desi se plange de lipsa de bani, imparte cu nemiluita, din bugetul local, in diferite domenii....vezi asocierile in domeniul sportului, de exemplu, /și nu numai....Daca am avea in fruntea judetelor si oraselor noastre invatati, lucrurile s/ar schimba. La noi, insa se promoveaza nulitatile. Oamenii lipsiti de valoare, fara caracter....La ce sa ne asteptam in aceste circumstante?....In urma cu cateva saptamani, cineva l-a intrebat pe viceprimarul Fagadau daca are o strategie pentru promovarea turismului cultural-istoric la nivelul municipiului, si a spus clar ca nu are! ...deci, municipalitatea aplica politicile dupa cum bate vantul. Ce sa ne mai miram_ Ce sa ne mai jeluim ca monumentele noastre se darama? Ce sa mai discutam despre asta? ...sa vorbim despre dezmat, bautura, dansuri din buric...aici exista, intr/adevar o strategie. Nu se doreste, din cate am vazut eu in ultimii ani, ca municipiul Constanta sa devinao capitala a turismului cultural/istoric. Se vrea o capitala a prostitutiei, a hotiilor, se incurajeaza betiile pe plaja, mizeria umana, lucrurile ieftine care prostesc poporul....Aceasta este politica guvernantilor nostri din ultimii ani......

ath
5 mai 2014
@Arheologul de serviciu!

Dintr-un articol recent aparut intr-un ziar local din Constanta , aflam ca niciunul din politrucii care conduc azi orasul sau judetul nostru,nu s-au nascut in Constanta si nici cel putin in judetul Constanta.Asta spune totul.Ei nu au nici cel mai mic respect pentru traditia si valorile locale.Le cerem prea mult.Ei nu inteleg ce inseamna patrimoniu si cu atat mai mult ce inseamna istoria locului.Sa ne aducem aminte ca in urma cu 7-8 ani Mazare declara in public ca il deranjeaza "faraonii" din pamantul Constantei.Dar nu a uitat sa se costumeze in faraon la circul din Mamaia.N-ai ce sa-i ceri.Vina este a noastra ca nu ne-am luat la tranta cu ei.In plus oamenii astia sunt disperati ca nu au nicio meserie.Sa nu-mi spuna cineva ca daca nu ai practicat meseria 25 de ani te mai primeste cineva pe vapor.Eu nu stiu cine are curajul sa se urce pe o nava condusa de Mazare sau de Fagadau.Fara partid,nu-i mai angajeaza nimeni,doar ca sculeri-matriteri,sau la pompe funebre.Disperarea ca nu au o meserie ,inseamna nenorocirea noastra.

Invata Engleza
5 mai 2014
INVATA ENGLEZA

Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: invetiengleza ro

mitica
5 mai 2014
1 mai ???????

.......pe malul portului, dupa cum se spune.....la cladirea mozaicului roman...sunt prin parculet....pietre de pe timpul......stramosilor nostri. Ce credeti ca am vazut pe 1,2,3 mai.....?????? CIOARDE de tigani , care faceau gratar pe pietrele de acum 2000 ani. POLITIA?????? As.....ei ii intreaba pe altii de ce fac gratar in locuri neamenajate. Mi-a produs ...o adevarata scarba....tiganii astia .....ah daca mai traia Antonescu.....

din poveste
5 mai 2014
ma intreb!

Cum e posibil ca acest oras sa fie atat de blestemat incat sa piarda acum gloria conservata mii de ani? Cum e posibil sa fim umiiti si batjocoriti de incultura si de farisei la tot coltul? Ati vazut vreo luare de atitudine de catre teodosie , care face biserici fara avize de la patrimoniu, ba chiar intra cu budozerul in monumente? Cum e posibil sa nu vada indivizii care carmuiesc(mai mult partea a II-a)ca oamenii nu si-au luat salariile 2/3 luni, ca sunt o mana de arheologi si muzeografi de mare tinuta, care fac toata treaba unui muzeu mamut, care stau pe 40 de grade vara pe santuri, iar iarna le suna viscolul in cap pe coclauri? Cum e posibil sa ii dea afara cu liste de restructurare, in timp ce le cjc banii stau doldora ptr interesele lor meschine, private? Ei uite ca este posibil si asta SUB PRIVIRILE NEPASATOARE ALE DEPUTATILOR SI SENATORILOR DIN TOATE PARTIDELE.!!!!!!!!

navy hermes
19 mai 2014
navy hermes

buy hermes birkin bag price Stiri Cultură-Educație : Cine pune lacătul pe istoria Constanței? | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online navy hermes http://www.testdanmark.dk/no-6-navy-hermes-ladies-web-medium-hobo.aspx

MBT Kaya Shoes
29 mai 2014
MBT Kaya Shoes

mbt shoes clearance amazon Stiri Cultură-Educație : Cine pune lacătul pe istoria Constanței? | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Kaya Shoes http://www.fmtv.tv/mbt-shoes/mbt-shoes-on-sale-canada.asp

MBT Ema Shoes
5 iunie 2014
MBT Ema Shoes

mbt shoes taiwan Stiri Cultură-Educație : Cine pune lacătul pe istoria Constanței? | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online MBT Ema Shoes http://www.islamicentre.org/discount-mbt-shoes/mbt-shoes-canada.asp

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.005 secunde