Clădirea Muzeului de Istorie, în pericol! „Firma care a câștigat licitația vrea mai mulți bani”

3250

Articole de la același autor

Clădirea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa (MINAC) se degradează de la o zi la alta, iar din această cauză demararea lucrărilor de reabilitare sunt absolut necesare. Acestea trebuie realizate în cadrul proiectului finanţat de Consiliul Judeţean Constanţa, „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea patrimoniului natural şi cultural”, care are o valoare de peste 19,5 milioane de lei şi are ca termen de finalizare 28 februarie 2022.

Din păcate, însă, lucrurile bat pasul pe loc, pentru că, fără elaborarea proiectului tehnic de execuţie, nu se pot demara lucrările. Până atunci, orice om care trece pe lângă muzeu poate vedea cum infiltraţia este prezentă, mucegaiul la fel, pereţii s-au umflat de la umezeală, iar ţigla stă să cadă. În aceste condiţii, instituţia poate reprezenta un pericol pentru persoanele care se perindă prin Piaţa „Ovidiu”, chiar dacă zona a fost cumva îngrădită şi are afişe pe care scrie că populaţia să nu se apropie prea mult.



Vicepreşedintele CJC, Petre Enciu a declarat, de curând, că, deşi a trecut un an de la câştigarea licitaţiei, firma Actaeon Invest, câştigătoarea proiectului le-a mai cerut un răgaz, pentru o expertiză de estimare de preţ, deşi aceasta trebuia să fie gata încă de săptămâna trecută. Cum proiectantul nu a reuşit să realizeze expertiza, acum au cerut un nou termen, până la data de 31 martie, lucru cu care reprezentanţii CJC nu sunt de acord.

Referitor la această situaţie, directorul MINAC, Aurel Mototolea ne-a declarat că până pe 15 martie, aceştia aveau obligaţia de a face o reevaluare şi să spună clar dacă pot începe sau nu proiectul.



„Au cerut o amânare până pe 31 martie. Acum, au venit cu tot felul de specialişti pe probleme de artă, piatră, construcţii, metal, lemn, sticlă, ca să refacă tot proiectul tehnic şi să vadă dacă se încadrează sau nu în bani. Da, portiţele exterioare sunt afectate, periculoase. Marea problemă este, însă, ţigla de pe clădire, pentru că aceasta poate cădea oricând. Ca urmare, este nevoie de un proiect de restaurare foarte serios aici. Reabilitarea muzeului este absolut necesară, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Desigur, nu vă pot spune ce vom face cu piesele din muzeu, până când nu se vor apuca de treabă”, ne-a declarat directorul.

Reamintim că instituţia are o istorie de peste o sută de ani, perioadă ce poate fi împărţită în trei mari etape: perioada 1878 - 1957 - cea mai tulbure; apoi, 1957 - 1977 şi, în sfârşit, din 1977 până în prezent. Instituţia a fost inaugurată ca muzeu la data de 25 decembrie 1977. Spaţiul expoziţional ocupă trei nivele: parter, etajul I şi etajul II. La parter sunt amenajate două săli de Tezaur; etajul I cuprinde, cronologic, istoria veche şi medievală a Dobrogei; la etajul II continuă istoria modernă şi, de asemenea, sunt amenajate câteva expoziţii tematice. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4231 secunde