Colegiul de Marină se mută la Școala 15

2576
9

Articole de la același autor

Primul pas oficial pentru reînființarea Liceului Militar de Marină a fost făcut, vineri, la Primăria Constanța, unde Consiliul Local a aprobat, în ședință extraordinară, mutarea actualului Colegiu Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza" în sediul Școlii nr. 15. De asemenea, Colegiul de Marină a primit, vineri, internatul și cantina Liceului Tehnologic "C.A. Rosetti", pentru a avea unde să-și cazeze elevii veniți din alte localități.


Măsurile propuse de primarul Decebal Făgădău nu sunt tocmai pe placul profesorilor, considerând că fiecare dintre licee ar trebui să rămână pe loc, în forma în care își desfășoară activitatea, în prezent, și că noul Liceu Militar de Marină ar trebui să primească baza materială a altor unități de învățământ, care nu mai au elevi. Primarul Făgădău este însă convins că "din această permutare toată lumea are de câștigat!".


"Reînființarea Liceului Militar de Marină, un demers pe care îl susțin în totalitate, este un moment oportun pentru rețeaua școlară de pe raza municipiului Constanța astfel încât să creștem calitatea actului educațional, la Constanța, și să profităm și să modernizăm infrastructura școlară. Astăzi, fostul liceu Navrom își desfășoară activitatea într-o clădire supradimensionată, cu o infrastructură ce se degradează, cu o cifră de școlarizare în ușoară descreștere. Cred că este evident că fondurile alocate prin costul standard per elev sunt insuficiente pentru buna administrare a acestui spațiu. Tocmai de aceea vom face o dezmembrare în acea zonă, păstrăm grădinița, iar restul clădirilor le vom transfera către MApN pentru reînființarea Liceului de Marină Militară.
Însă momentul este o oportunitate și pentru Navrom, pentru că vor beneficia de un loc adecvat de învățare, atât a disciplinelor teoretice, cât și a disciplinelor practice, mult mai potrivit decât ce au în prezent. Școala 15 arată mai bine decât fostul liceu Navrom, în curte au un spațiu generos la dispoziție, unde pot construi ateliere adecvate și dotate cerințelor de astăzi", explică edilul.


"Din toamnă va fi mai bine, nu mai rău!"


De asemenea, Colegiul de Marină "Alexandru Ioan Cuza" va beneficia de clădirea internatului actualului Liceu Tehnologic "C.A. Rosetti", aflat la numai câteva stații de autobuz distanță și care, în prezent, nu este utilizat, ci păstrat în conservare.


"Prin acest transfer, municipiul Constanța câștigă de două ori, pe de o parte pentru că MApN va înființa un liceu militar de marină, va investi în infrastructură, pe de altă parte pentru că municipiul Constanța va deveni un pol de atracție pentru tinerii care își doresc o carieră militară. Învățământul constănțean, în general, are de câștigat, dar și corpul profesoral, pentru că se va putea selecta un corp profesoral de elită. Dar și fostul liceu Navrom și liceul «Rosetti», pentru că vor avea infrastructură modernizată. Vreau să îi asigur pe profesori, elevi și părinți că, din toamnă, va fi mai bine, nu mai rău", precizează Decebal Făgădău.


Elevii de la Colegiul de Marină, cazați la Liceul SNC


De cealaltă parte, conducerea Liceului "C.A. Rosetti" consideră că o variantă mai bună este ca internatul și cantina să rămână în administrarea lor, dar să-i găzduiască și pe elevii Colegiului de Marină "Alexandru Ioan Cuza".


"Considerăm că această măsură are un impact major asupra activității educative, precum și asupra elevilor școlii noastre, școală care există în sistemul educațional constănțean încă din anul 1920. Dat fiind specificul ofertei educaționale a unității noastre, școlarizăm elevi provenind din opt orașe din totalul celor 11 din județ și 31 de comune din totalul celor 58 din județ, un număr mare de elevi făcând naveta. 15 elevi au domiciliul în județul Tulcea, iar 68 de elevi locuiesc în localități situate la distanță mare de municipiul Constanța. Astfel mulți elevi ai școlii noastre au nevoie de cantină, respectiv cămin funcțional, deoarece fac eforturi financiare foarte mari să locuiască în oraș", explică directorul Liceului "C.A. Rosetti", prof. Carmen Mînea.
Aceasta propune varianta ca elevii Colegiului de Marină să locuiască în internatul de la SNC. 


"Pentru a putea oferi tot sprijinul acestor elevi, școala a fost permanent preocupată de menținerea, repararea și reabilitarea tuturor spațiilor aflate în administrare. Începând cu anul 2015 cantina și căminul au intrat în conservare, de atunci făcându-se demersuri repetate pentru reparația acestor spații. Prin măsurile vizate de către municipalitate, atât elevii Liceului Tehnologic «C.A. Rosetti», cât și elevii altor unități școlare ar putea avea posibilitatea de a fi cazați în internatul unității noastre. Astfel, există toate premisele necesare pentru ca spațiile să rămână în administrarea Liceului Tehnologic «C.A. Rosetti» din Constanța, urmând ca acestea să poată fi folosite în beneficiul tuturor elevilor, conform principiului asigurării egalității de șanse. Cu această soluție propusă, relația de permanentă colaborare cu municipalitatea ar putea fi concretizată printr-o realizare de excepție în sprijinul educației", încheie directorul Carmen Mînea.


Comentează știrea

parinte
24 februarie 2018
luati in calcul si scoala 6

Am aflat ca scoala 6 are multe sali si este aproape goala, iar de la toamna doar 5 sali vor mai fi ocupate cu clasele I-IV. Propun in aceasta cladire sa ne mutam ,iar cantina si internatul la liceul Tomis.

1
24 februarie 2018
scoli

daca tot propuneti liceul tomis,de ce nu va mutati cu totul la acel liceu ca sa aiba de unde va da afara si de acolo impreuna cu elevi din liceul tomis,ca oricum e vizat si acel liceu

2
24 februarie 2018
mutare

sau v-a invitat madam Niculae pt ca se desfinteaza scoala din lipsa de elevi,asa de bine gestioneaza scoala

elev
24 februarie 2018
Vrem cladirea scolii 6

Daca scoala 6 este pe duca, cum se spune ,ar fi o idee foarte buna sa ne mutam acolo. Cantina la liceul energetic sau tomis,

3
24 februarie 2018
internat

si cei care trebuie sa stea la internat? ca la energetic n-aveti si la tomis nu prea sunt conditii si la tomis daca o sa-l ia liceul international cum am auzit nu cred ca prea o sa stati si cantina vai de mama ei

ISJCONSTANȚA_TREZEȘTE-TE
24 februarie 2018
Strigător la cer

Strigător la cer!!! După mulți ani în care ISJ CONSTANȚA încălcănd flagrant Legea educatiei,fiind obligată la plata orelor de educatie fizică către învățători Conform Legii Educatiei 1/2011, 40 de școli din Constanța au publicat norme întregi (18 ore) ciclul primar, specializarea educație fizică, perioadă determinată(1an) îngrădind dreptul la titularizarea profesorilor cu note de peste 7 si dreptul scolarilor mici de la clasele 0-IV de a avea un prof pe durata întregului ciclu de pregătire de 5 ani,cunoscănd îndeaproape particularitătile psihologice ale școlarului mic 6/7-10/11 ani,

Absolvent Navrom
24 februarie 2018
Mutare

Primarul Fagad(uial)au si ISJ bulverseaza 22 de clase de la Navrom pentru 5 clase iluzorii ale iluzoriului Liceu Militar. Nu este nevoie de liceu Militar. Sunt destui militari care trag mata de coada. Rusine ! La Tribunal cu impostorii. Demisia imediata a directorului Negret ! A distrus Liceul Navrom. A venit tarancuta de la Craiova sa distruga Navrom-ul cu traditie de 50 de ani.

Radu
24 februarie 2018
Demisia !

In urma cu 40 de ani acest liceu era unul al elitelor care iubeau marea si marinaria . A ajuns ca vai de el cu directori incompetenti si numiti politic , Si acum , lucrurile nu stau altcumva . Tovarasa Negret , in prostia ei nemasurata , este pusa tot politic sa stinga lumina acestei unitati scolare reprezentative pentru spatiul romanesc . Rusine si demisia ! Ai sansa partinica sa te faci motostivuitor , sau tramvai , secatura ...

scoala particulara
25 februarie 2018
vreau un spatiu

De la toamna, ce se intampla cu cladirile scolilor 19 ,6 ? Raman goale? Dar cu cladirea Liceului Parvan?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3997 secunde