Comorile Muzeului de Istorie Constanța. O piesă de valoare inestimabilă

1167
Comorile Muzeului de Istorie Constanța. O piesă de valoare inestimabilă - cavalerul-1554840821.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) adăpostește, la ora actuală, o mulțime de piese extrem de valoroase. Dintre acestea, amintim diferitele reprezentări ale Cavalerului Trac, piese de mare importanță. 


Potrivit muzeografilor constănțeni, un basorelief dedicat Cavalerului Trac a fost descoperit și la Capidava, acesta datând din secolele II-III.
Cavalerul Trac este un tânăr zeu al tracilor balcanici și danubieni, reprezentat călare pe cal, adesea în împrejurări cinegetice, identificat de către grecii antici cu zeul Heron. Atributele și originea zeului sunt deocamdată obscure, pare a fi însă rezultatul unui sincretism destul de rapid, poate datorită penetrației romane în ariile cultului său (Balcani, Dacia) atestat totuși din secolele II-III. 
"Cavalerul Trac reprezintă o divinitate sincretică a panteonului traco-greco-roman întruchipând un personaj călare adesea în împrejurări cinegetice. Grecii îl numeau Theos Heros, iar romanii, Deus Sanctus Heron. Cavalerul Trac a fost preluat de iconografia creștină pentru a-l reprezenta pe Sfântul Gheorghe. Iconografia Eroului Cavaler este, cu unele mici excepții, aceeași pe toate monumentele sculpturale: Cavalerul Trac, călare, în mers spre dreapta; mantia, prinsă pe umărul stâng cu o fibulă, îi flutură în spate; cu mâna stângă ține dârlogii calului. În fața sa se află copacul sacru, dintre crengile căruia se vede șarpele și un altar cu focul aprins", au precizat reprezentanții MINAC. 
Ei au mai spus că acesta este însoțit, de cele mai multe ori, de un câine. 
Sculptural, caracterul divers al Cavalerului Trac este sugerat fie de reprezentarea acestuia în mers liniștit, ținând în mâna dreaptă o pateră sau un rhyton, ori făcând gestul de benedictio latina, fie galopând, când ridică cu mâna dreaptă o lance cu care va străpunge vânatul, după care aleargă câinele. 
De obicei, vânatul îl reprezintă un mistreț. Alteori, în locul mistrețului apare un iepure sau o căprioară. Datorită sincretismului religios, Cavalerul Trac capătă un caracter complex: divinitate a naturii, a vieții, a vânătorii, htoniană. 


XXX 
Specialiștii muzeului au adăugat că acest Cavaler Trac este divinitatea cel mai bine documentată în panteonul Dobrogei romane. La acest moment, zeci de reprezentări sculpturale, la care se adaugă atestările epigrafice, sunt dovezi de necontestat ale popularității cultului Cavalerului Trac. 
În teritoriul dobrogean, însă, piesa descoperită la Capidava prezintă bune analogii cu cele descoperite la Arsa, Callatis, Ciobănița, Gura Calniei, Ostrov, Topraisar și Tomis. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6695 secunde