"Concertul" lui Radu Mihăileanu, în cursa premiilor "David di Donatello"

439
Lungmetrajul "Concertul" de Radu Mihăileanu a fost nominalizat la categoria "cel mai bun film din Uniunea Europeană" la premiile David di Donatello 2010, echivalentul italian al Oscarurilor, care vor fi decernate la Roma, pe 7 mai, relatează cineuropa.org.
La categoria "cel mai bun film din Uniunea Europeană", cei 1.500 de membri ai Academiei de film italiene au selecționat lungmetrajele "Concertul" de Radu Mihăileanu, "Das Weisse Band" de Michael Haneke, "Un Prophète" de Jacques Audiard, "Soul Kitchen" de Fatih Akin și "Welcome" de Phillip Lioret.
Filmul italian "La Prima Cosa Bella", de Paolo Virzi, este considerat marele favorit al acestei gale, având 18 nominalizări.
În afara peliculei lui Virzi, premiul pentru cel mai bun film italian va fi disputat între "L’Uomo Che Verra" de Giorgio Diriti (16 nominalizări), "Vincere" de Marco Bellocchio (15 nominalizări), "Baaria" de Giuseppe Tornatore (14 nominalizări) și "Mine Vaganti" de Ferzan Ozpetek (12 nominalizări).
Premiile speciale David di Donatello vor fi decernate în acest an scenaristului Tonino Guerra, regizoarei Lina Wertmuller și actorilor Bud Spencer și Terence Hill.
Ceremonia de decernare a premiilor David di Donatello va fi transmisă în direct de postul de televiziune Rai Cinema, începând cu ora 18.30, și în reluare, de postul Rai Uno, începând de la ora 23.20.
Recent, echipa filmului "Concertul" a primit două premii César, pentru sunet, respectiv pentru cea mai bună coloană sonoră. Radu Mihăileanu a mai obținut un premiu David di Donatello în 1999, pentru filmul "Trenul vieții/ Train de vie".
Comedia dramatică "Le concert/ Concertul", care a avut premiera românească pe 20 noiembrie 2009, îl are în centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balșoi și cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietică, concediat în plină glorie pentru că a refuzat să se despartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu, Filipov încă mai lucrează la Teatrul Balșoi, dar ca om de serviciu, când, într-o noapte, în timp ce curăța biroul directorului în funcție, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată să cânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el își cheamă foștii colegi pentru ca împreună să treacă drept membrii Orchestrei Balșoi.
Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat în proporție de aproximativ 60 la sută în România, o săptămână la Moscova și restul la Paris. Potrivit lui Radu Mihăileanu, filmările din România s-au desfășurat la studiourile Castel Film, dar și în alte locuri din București, printre care Institutul "Ana Aslan" și Arenele Romane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.707 secunde