Condiții speciale de examen pentru elevii cu deficiențe sau diferite tulburări

173
Condiții speciale de examen pentru elevii cu deficiențe sau diferite tulburări - conditiispeciale-1591800272.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Educației a publicat mai multe informații pentru elevii cu diferite tulburări de sănătate și care vor susține examenele naționale. Info-graficul prezintă procedura de asigurare a condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz, tulburare de spectru autist, tulburări specifice de învățare.

Astfel, pentru candidații cu probleme de vedere, subiectele se pot transmite și prin dictare directă, dar se poate folosi și tehnologie asistivă, fără conectare la internet. Candidații cu deficiențe de auz pot solicita susținerea probelor în prezența interpreților în limbaj mimico-gestual. În ce privește elevii cu tulburări din spectrul autist, ei pot susține probele de examen în săli de clasă separate, cu supraveghere audio-video, fără distractori, în prezența unui cadru didactic cu specializarea psihopedagogie specială, a unui psiholog sau a terapeutului elevului. Pe timpul realizării probelor scrise se acordă, la cerere, pauze și este permisă folosirea unui sistem de recompensă tangibil sau vizual. De asemenea, elevii cu tulburări specifice de învățare pot solicita mărirea cu o oră a timpului destinat efectuării lucrării scrise. În plus, ei au putea primi și acordul de a folosi instrumente compensatorii, cum ar fi hărțile mentale, schemele conceptuale.

"Venind în întâmpinarea elevilor cu deficiențe de vedere, auz, tulburări de spectru autist, tulburări specifice de învățare, am publicat acest ghid informativ privind principalele proceduri de examen și potențialele adaptări pentru acești candidați. Întreaga procedură cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru acești elevi care susțin examenele naționale, sesiunea 2020, poate fi consultată în acest ghid", a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5115 secunde