Constanța găzduiește timp de trei zile o manifestare unică în peisajul științific din România

601
Constanța găzduiește timp de trei zile o manifestare unică în peisajul științific din România - 47b1d7b5e5b4a00d7146ba165bfb43c8.jpg
O amplă manifestare științifică debutează astăzi la Constanța. Este vorba despre Sesiunea internațională de comunicări științifice "Moștenirea istorică a tătarilor". Aflată la a doua ediție, manifestarea este organizată anul acesta de către Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România și Institutul de Turcologie și Studii Central Asiatice de la Universitatea "Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca.
"Unicat în peisajul științific din România și nu numai", așa cum a precizat și directorul Institutul de Turcologie și Studii Central Asiatice, prof. univ. dr. Tasin Gemil, manifestarea care se desfășoară în perioada 6 - 9 octombrie la Constanța reu-nește oameni de știință din România, Turcia, Azerbaidjan, Tatarstan, Ucraina / Crimeea, Kazahstan, Italia, Ungaria, Marea Britanie, Belgia. Sesiunea "Moștenirea istorică a tătarilor", ajunsă la a doua ediție, este proiectată în coordonate internaționale și se înscrie de data aceasta pe un curent novator, promovat de cercetători americani, cu privire la istoria tătarilor de pretutindeni. "Tătarii sunt acceptați acum nu numai ca distrugători cum li s-a creat această imagine, dar în același timp și ca făuritori de civilizație. Cercetători americani subliniază însemnătatea contribuției mongolo - tătare la dezvoltarea capitalismului din Occident. Se consideră că prima piață comună din istoria universală a fost creată în Imperiul tătaro - mongol. Nu sunt afirmațiile mele ci sunt afirmațiile istoricilor americani", a declarat prof. univ. dr. Tasin Gemil, care este și președinte al Comitetului de organizare al manifestării. Este vorba, așa cum a precizat directorul institutului de la Cluj, de un curent novator pus în mișcare de cercetători din America, aceștia urmărind "să reevalueze istoria și contribuția popoarelor asiatice, inclusiv ale tătarilor la dezvoltarea civilizației universale".
Pornind de la acest nou curent, oamenii de știință prezenți zilele acestea la Constanța vor aborda diferite referitoare la trecutul acestui popor, despre a cărui istorie, prof. univ. dr. Tasin Gemil a declarat ieri, în cadrul conferinței de presă ce a precedat manifestarea, că se bazează pe clișee deformate de sute de ani, scopul cercetătorilor de acum înainte fiind acela de a afla adevărata istorie a tătarilor. "Avem de luptat foarte mult și din greu împotriva imaginii negative", a mai adăugat președintele comitetului de organizare a sesiunii "Moștenirea istorică a tătarilor".
Prezent și el la conferința de presă de ieri, președintele UDTTMR Varol Amet a salutat organizarea acestei manifestări, exprimând, în același timp, suportul organizației pe care o conduce pentru promovarea unor astfel de proiecte.
***
Lucrările sesiunii vor debuta astăzi, la ora 11,00, în aula Bibliotecii Județene "I.N. Roman", iar începând cu ora 15,00, va avea loc sesiunea plenară. În zilele de 7 și 8 octombrie, lucrările se vor desfășura în sălile de conferință ale Hotelului "Malibu". Pe 9 octombrie, participanții vor vizita obiective culturale și istorice din Dobrogea, specifice comunității tătare.
Pe lângă oamenii de știință din țară și din străinătate prezenți, la manifestare vor participa și reprezentanți ai autorităților, printre ei numărându-se și secretarul de stat din cadrul Guvernului României, Vasile Timiș. De asemenea, pentru astăzi și-a anunțat participarea și academicianul Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.7449 secunde